Τοπικά ΝέαΧώρα

Υπεγράφη η σύμβαση για την επισκευή του κτιρίου Μπάρκα στη Χώρα

Στιγμιότυπο οθόνης (954)

Υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα η προγραμματική σύμβαση για την επισκευή του κτιρίου Μπάρκα στη Χώρα, με ύψος χρηματοδότησης 374.500 ευρώ, στην οποία μετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, με τη διάρκεια ισχύος της προγραμματικής σύμβασης να είναι 28 μήνες.

Στόχος είναι η μετατροπή του σε εκθετήριο λαογραφίας, αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο το λάδι και το κρασί. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 374.500 ευρώ και θα χωρισθεί σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στις παρεμβάσεις στο κτήριο για τη μετατροπή του σε εκθετήριο, με προϋπολογισμό 267.000 ευρώ και το δεύτερο υποέργο την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού του εκθετηρίου, με προϋπολογισμό 107.500 ευρώ.

Η οικία Μπάρκα βρίσκεται στη Χώρα επί της οδού Σπύρου Μαρινάτου, δίπλα ακριβώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο και σχεδιάζεται η μετατροπή της από το Δήμο Πύλου-Νέστορος σε εκθετήριο σχετικά με τη λαογραφία, αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά, με κύριους άξονες το λάδι και το κρασί. Η πρόταση προβλέπεται να αναδείξει τον τοπικό χαρακτήρα και την ταυτότητα της περιοχής μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών και παράλληλα να αναβαθμίσει συνολικότερα την περιοχή που γειτνιάζει με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, φορέα της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λαογραφική και αγροτική ιστορία του τόπου. Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της υπαίθρου, μέσω επέμβασης σε κτήριο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button