Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Φιλιατρά: Εορτή της Αναλήψεως στον αρχαιότερο σταυρεπίστεγο ναό του κόσμου!

 1


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στα Φιλιατρά.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας από τον πατήρ Χαράλαμπο Κοροβίλα, ενώ στο τέλος δόθηκε κέρασμα.  Σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία ενώ πλήθος πιστών έσπευσαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Εικόνα της Αναλήψεως του Κυρίου.

Σήμερα το πρωί στη θεία λειτουργία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Φιλιατρών κ. Καναλουπιτης κ.α.

Ο Ι.Ν. Ανάληψης Του Σωτήρος ο οποίος βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης των Φιλιατρών του Ν. Μεσσηνία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ πρόκειται για τον αρχαιότερο σταυρεπίστεγο, μονόκλιτο ναό της κατηγορίας Α3 στον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για μονόροφο κτίσμα διαστάσεων 4.10Χ6.65 μ. και μέγιστου ύψους 5.10 μ. με τοιχοποιία πάχους 65-70 εκ. Η κάλυψη γίνεται με δύο άνισες καμάρες, μια πλατειά κατά μήκος του ναού (πλάτους 2.30 μ. και ύψους 3.70μ.) και μία στενότερη εγκάρσια (πλάτους 1.30μ. και ύψους 4.70μ.)

Το 2006 εκπονήθηκε μελέτη αναστήλωσης και στερέωσης του ναού από το επιστημονικό προσωπικό της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ το 2012 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 105.000,00 €. Τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button