Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Στο «μαύρο κουτί» οι απαντήσεις – «Πυρετώδεις» οι εισαγγελικές έρευνες

Στο «μαύρο κουτί» των συνομιλιών μέσω ασυρμάτων κατά το κρίσιμο διάστημα εκδήλωσης και εξάπλωσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κρύβονται οι απαντήσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων φορέων, που κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διάλογοι των αξιωματικών της πυροσβεστικής έχουν αποτυπωθεί στο καταγραφικό σύστημα που λειτουργεί στο Ε.Σ.Κ.Ε. (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Χαλάνδρι, κι αναμένεται να ρίξουν φως στη μεγαλύτερη σε ανθρώπινα θύματα φυσική καταστροφή που βίωσε ποτέ η χώρα.

Στην ουσία, εκεί θα εξακριβωθεί αν ποτέ ενημερώθηκε έγκαιρα το Συντονιστικό για τη φωτιά και κυρίως αν, πότε και ποιος έδωσε ή δεν έδωσε εντολή εκκένωσης της φλεγόμενης περιοχής, ως όφειλε και προβλεπόταν βάσει της νομοθεσίας.

«Πυρετώδεις» οι εισαγγελικές έρευνες

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται – εκτός απροόπτου – το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να έχουν κλείσει τον κύκλο της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Την Τρίτη μάλιστα, έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς. Έτσι, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων. Αυτή τη φορά πρόκειται για τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Παράλληλα έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη συνέχεια όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία οι εισαγγελείς θα τα αποτιμήσουν προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button