Τοπικά Νέα

«Ωρολογιακή βόμβα» τα σκουπίδια στην Τριφυλία

Άλυτο και με απειλητικές διαστάσεις για την δημόσια υγεία, παραμένει το πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων που τείνει να μετατραπεί σε… ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημοτικής αρχής. Η αδυναμία εξεύρεσης χώρου μεταφοράς και βέβαια το «μέτωπο» των κατοίκων στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας εντείνουν την αγωνία και σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό.

Σε κλοιό η παράνομη χωματερή στο Αλιμάκι

Η αναστάτωση έχει προκληθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά την φωτιά στην παράνομη χωματερή στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος παραμένει «κλειστός», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η εναπόθεση των απορριμμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η περιοχή φαίνεται να έχει «αποκλειστεί» αυτοσχέδια με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα αυτοκίνητα του Δήμου να εισέλθουν στον χώρο και να αφήσουν τα απορρίμματα.

Απομένει να δούμε ποια πρόκειται να είναι η συνέχεια…

Ξανά σκουπίδια στο αμαξοστάσιο του Δήμου στους Γαργαλιάνους.

Για μια ακόμη φορά σήμερα το πρωί έγινε εναπόθεση των απορριμμάτων, τουλάχιστον τριών απορριμματοφόρων του Δήμου, στο αμαξοστάσιο στους Γαργαλιάνους. Κάτι τέτοιο, υπό κανονικές συνθήκες, θα γινόταν στην περίπτωση βλάβης όπου στη συνέχει τα απορρίμματα θα μεταφέρονταν στην χωματερή, στο Αλιμάκι. Τι θα γίνει με αυτά τα απορρίμματα τώρα; μιλάμε για μια ποσότητα που ξεπερνά τους 60 τόνους. Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερά αυξημένες και υπάρχει απειλή για τη δημοσία υγεία.

Θα αναγκαστεί ο Δήμος να «δώσει» τα σκουπίδια σε εργολάβο;

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, στις αρχές Μαρτίου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως,

«Έχουμε δύο επιλογές: ή τα σκουπίδια να μείνουνε στους δρόμους για 11 μήνες ή κάπου να τα πηγαίνουμε. Θέλετε να κουβεντιάσουμε να τα πηγαίνουμε κάπου άλλου; Αλλά πρέπει κάπου να τα πηγαίνουμε. Η άλλη λύση είναι να τα πάμε στην Κοζάνη. Αν νομίζετε ότι είναι λύση να κουβεντιάσουμε σαν δήμος να τα πάμε στην Κοζάνη, να τα πάμε στην Κοζάνη. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε και το κόστος να πούμε σε όλους τους ανθρώπους ότι αυτό θα πρέπει να το πληρώνουν. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, τρεις επιλογές είναι, ή Κοζάνη, ή στους δρόμους, ή εκεί που τα πάμε. Εγώ δεν κρύβομαι και ξέρω τι είναι παράνομο και τι δεν είναι παράνομο, αλλά δεν υπάρχει και άλλη λύση».

Ερωτηματικό παραμένει τι έχει γίνει έως τώρα, από την πλευρά του Δήμου, μετά την χρηματοδότηση από το κράτος με 600.000 ευρώ, στις αρχές το 2015, η οποία αφορούσε την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού που απαιτείται για την προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων.

Περί τα 1.500.000 ευρώ τον χρόνο φθάνει το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών στην Τριφυλία, η συνολική παραγωγή των οποίων ανά έτος ανέρχεται σε 12.000 τόνους (σύμμεικτα), κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο κάθε τόνος κοστίζει 125 ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε έρευνα της εφημερίδας «Ελευθερία» τον Νοέμβριο του 2016.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button