ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Άρθρο της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” για την Stella Mare από τη Μαραθόπολη

12


Με τίτλο: “Στον αφρό της καινοτομίας με εμπειρία τριών γενεών”

Της Δανάης Αλεξάκη

Έχοντας στα «δίχτυα» της την καινοτομία και την εμπειρία τριών γενεών στον τομέα της αλιείας, η Stella Mare Fisheries, που έχει έδρα στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας(ή στον Μάραθο όπως προτιμούν να λένε οι ντόπιοι), επενδύει στα ελληνικά ψάρια, βραβεύεται και κερδίζει «μερακλήδες» καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων.

Η δραστηριότητα της Stella Mare επικεντρώνεται στην επεξεργασία και το φιλετάρισμα σαρδέλας και γαύρου αποκλειστικά ελληνικών θαλασσών. Το τελικό προϊόν που «σερβίρει» η εταιρεία μετρά ήδη 14 διαφορετικούς κωδικούς που περιέχουν επίσης μοναδικά μίγματα από ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά, βιολογικό ξύδι και μπαχαρικά, όλα από τη μεσσηνιακή γη.

Η βασική φιλοσοφία της εταιρείας αφορά στην παραγωγή εκλεπτυσμένων γεύσεων με υψηλή διατροφική αξία. Αυτό, εξάλλου, αποτέλεσε και την αφορμή για τον Γιώργο Τεριζάκη, που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας, να επεκτείνει τη δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης από το χονδρικό εμπόριο αλιευμάτων στον τομέα της επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης νωπών αλιευμάτων.

Όπως εξηγεί μιλώντας στo «MM» ο κ. Τεριζάκης, «για εμάς η σεζόν αφορά τις αρχές Μαρτίου με αρχές Δεκεμβρίου, με την επεξεργασία των νωπών ακόμα ψαριών να πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο 24ωρο από την αλίευσή τους, με αποτέλεσμα την απουσία ισταμίνης στα προϊόντα. Η διάρκεια ζωής στα προϊόντα μας δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, καθώς δεν περιλαμβάνουν συντηρητικά. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Stella Mare: η διάθεση στην αγορά γκουρμέ και θρεπτικών επιλογών σε προσιτές τιμές, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις δυσμενείς συγκυρίες της ύφεσης που διέπουν την εγχώρια οικονομία. Αυτή είναι και η “κληρονομιά” που ήδη περνάει στα χέρια της τέταρτης γενιάς».

Για την επίτευξη του εγχειρήματος χρειάστηκε σχεδόν μια διετία έρευνας και εκτεταμένων δοκιμών και το 2013 ξεκίνησε η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής για την οποία κατασκευάστηκαν ειδικές μηχανές που επιτυγχάνουν το πλήρες και ασφαλές φιλετάρισμα ψαριών. Συνολικά αξιοποιήθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ, με την επένδυση να εντάσσεται σε δύο προγράμματα ανάπτυξης και εξωστρέφειας.
Η ολοκλήρωση του εργοστασίου ήρθε ένα χρόνο μετά, με τις εγκαταστάσεις να εκτείνονται σε περίπου 2.000 τ.μ. έχοντας παραγωγική δυναμική πέντε τόνων ημερησίως.
Το πρώτο λανσάρισμα έγινε το 2015, ενώ πέρυσι έγινε και το ντεμπούτο στις διεθνείς αγορές. Στα σχεδόν δύο χρόνια το κωδικολόγιο της εταιρείας συνεχώς εμπλουτίζεται και σύντομα δρομολογείται και η διάθεση φιλέτου σαρδέλας πανέ.
Το σήμα της Stella Mare βρίσκεται ήδη στα ράφια των ισχυρών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της εγχώριας αγοράς, σε ξενοδοχεία και λοιπά delicatessen σημεία, ενώ ταυτόχρονα «ταξιδεύει» σε διάφορες αγορές όπως: Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ και Ντουμπάι.
Στόχος είναι η διατήρηση ανοδικής τροχιάς που μεταφράζεται σε ενίσχυση της συμμετοχής των εξαγωγών επί του τζίρου από 10%-15% που είναι σήμερα στο 40% σε βάθος τριετίας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πωλήσεων της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ ετησίως. Σήμερα η Stella Mare Fisheries εμφανίζει έσοδα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ και κερδοφόρο bottom line, ενώ απασχολεί περισσότερους από 30 εργαζόμενους τη σεζόν.
Διακρίσεις

Η Stella Mare Fisheries έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις, αρχής γενομένης με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το έτος 2013, το χρυσό βραβείο Top Export Packaging στα Greek Export Awards, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε ως η καλύτερη πρωτοποριακή μονάδα στην Ελλάδα στα βραβεία Παπαστράτος Start-Up/Scale-Up Greece Awards 2017.
ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ- dalex@naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button