ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας

Την υποβολή πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στο Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας και την παραλαβή της επικαιροποιημένης Μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισης, που έχει συνταχθεί από την εταιρία DataGrid, ενέκρινε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας προϋπολογισμού 769.440,06€  προ ΦΠΑ (954.105,67€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Νο 10 «Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Μέχρι σήμερα, το Κολυμβητήριο καταγράφει ιδιαίτερα σημαντικές ενεργειακές καταναλώσεις, με αποτέλεσμα να δαπανώνται πολλά χρήματα. Με την ενεργειακή αναβάθμιση, που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο, στόχος είναι να παραμένει το Κολυμβητήριο όλο το χρόνο ανοικτό.

Το κολυμβητήριο είναι σχετικά νέας κατασκευής, κατασκευάστηκε το 2011, και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν ως σκοπό τη μείωση της εξάρτησης του από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Οι καταναλώσεις που έχει οφείλονται στη θέρμανση του νερού της πισίνας, στο φωτισμό και στην κατανάλωση του ζεστού νερού χρήσης.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι:

  • Η εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος 108 kw για τη θέρμανση της κολυμβητικής δεξαμενής.
  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 20 kw με το σύστημα του net- metering για τη τις ανάγκες του κτιρίου αποδυτηρίων (θέρμανση και ζεστό νερό).
  • Η αντικατάσταση του φωτισμού με led.
  • Η εγκατάσταση 10 τμ ηλιακών συλλεκτών και 2 Boiler 1000 lt για τις ανάγκες του κτιρίου.
  • Η εγκατάσταση 20 τμ ηλιακών συλλεκτών και 2 Boiler 2000 lt για τις ανάγκες τις πισίνας.
  • Η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας 403 kw για τις ανάγκες τις πισίνας.
  • Η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας 33 kw για τις ανάγκες του κτιρίου.

 

Ωστόσο ερωτηματικά και αντιρρήσεις υπήρξαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσον αφορά το υψηλό κόστος που αποτυπώνετε στην μελέτη, με την κα. Τσούλου να φέρνει παρόμοια παραδείγματα ενεργειακής αναβάθμισης κολυμβητήριων με τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα.  Παράπονα υπήρξαν και για την διαδικασία με την οποία ήρθε στο Δ.Σ. η παραλαβή της μελέτης, καθώς το θέμα στην ημερήσια διάταξη ανέφερε μόνο την υποβολή της πρότασης, με τον Πρόεδρο του Σώματος να προσθέτει και την «παραλαβή» στο ίδιο θέμα στην έναρξη της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς σημείωσε πως η παραλαβή της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο σημαίνει ταυτόχρονα και την έγκρισή της, καθώς στο παρελθόν για παρόμοια θέματα έχει παρερμηνευτεί η έννοια της παραλαβής.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή της πρότασης και την παραλαβή της μελέτης κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος της κας Τσούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button