Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Ένα μουσείο διεθνούς επιπέδου στην πόλη της Καλαμάτας

 

a5563c79dfb2afaa82ad1afc84029fcd_xl


ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Της Μαρίας Νίκα
Ένας εκθεσιακός χώρος υψηλής αισθητικής και ποιότητας άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό, το Σάββατο το βράδυ στην Καλαμάτα. Πρόκειται για το αναπαλαιωμένο κτήριο Βογόπουλου – Πλεμματιά, στην οδό Σταδίου, που λειτουργεί πλέον ως εκθεσιακός χώρος παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων…

lykeio9.JPGΗ εξωτερική όψη του κτηρίου. Εντυπωσιακά τα ομοιώματα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες στις βιτρίνες
Η μόνιμη έκθεση της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» εγκαινιάστηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία αρκετών προσκεκλημένων, ανάμεσά τους και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Συγκινημένη η συλλέκτρια και δημιουργός της συλλογής, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων της Καλαμάτας, Βίκυ Καρέλια, χαρακτήρισε σταθμό μιας μεγάλης διαδρομής τη χθεσινή μέρα, αλλά και αρχή για μια νέα, ακόμη μεγαλύτερη και πλουσιότερη συνέχεια.

lykeio1.JPGΗ πρόεδρος του Λυκείου Βίκυ Καρέλια ξεναγεί στην έκθεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του
«Οραματιζόμαστε έναν εκθεσιακό χώρο σε διαρκή κίνηση και διάλογο με την επιστήμη, την τέχνη, τους επισκέπτες, τη λυκειακή και μουσειακή κοινότητα» σημείωσε η πρόεδρος του Λυκείου, μιλώντας για έναν ζωντανό οργανισμό, ενταγμένο στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης και ταυτόχρονα ανοιχτό σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο της παράδοσης των λαών.

«Οραματιζόμαστε νέες οπτικές μέσα από τις οποίες θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει την ελληνική ενδυμασία και να φτάσει στον πυρήνα της, που είναι η ακάματη μετατροπή του εσωτερικού κόσμου του λαού μας σε φως».
lykeio4.JPGΗ κα Καρέλια επισήμανε τη λιτή και σύγχρονη – ωστόσο εντυπωσιακή – παρουσίαση της πολύτιμης συλλογής της (φωτισμένη από την Ελευθερία Ντεκώ), καθώς στόχος, όπως είπε, είναι να επικεντρωθεί το βλέμμα του επισκέπτη στην κυριαρχική μορφή των εκθεμάτων. «Έχει πολύ εύστοχα ειπωθεί ότι αυτό που διακρίνει έναν Έλληνα είναι η αίσθηση της πραγματικότητας ως μορφής που υπάρχει ανεξάρτητα απ’ οτιδήποτε την περιβάλλει. Μέσα σ’ ένα αφαιρετικό περιβάλλον, οι ενδυμασίες αποσχίζονται από το χώρο…».
lykeio8.JPGΣχέδια με φορεσιές στην είσοδο
Ενώ πρόσθεσε: «Παρατηρώντας τις ενδυμασίες όχι μόνο διδασκόμαστε για την ιστορία, την τέχνη και την αισθητική των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης εποχής αλλά και παίρνουμε μαθήματα ζωής σε ζητήματα διαχρονικής σημασίας όπως η κοινωνική αξία της ιδιομορφίας και της διαφορετικότητας».lykeio10.JPGΚοσμήματα έργα τέχνης
Η κα Καρέλια απηύθυνε ευχαριστίες στο Δήμο Καλαμάτας, τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της πόλης, που από τη δεκαετία του ΄80, όπως είπε, ασχολήθηκαν επανειλημμένα με το θέμα της παραχώρησης του κτηρίου Πλεμματιά – Βογόπουλου στο Λύκειο των Ελληνίδων, πράγμα που τελικά έγινε με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του ιδίοις δαπάνοις. Ευχαρίστησε επίσης τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί ως υπουργός Πολιτισμού είχε ενισχύσει οικονομικά και ηθικά την προσπάθεια.
karelia.JPGΗ πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Βίκυ Καρέλια
Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν οι ευχαριστίες και στους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δημιουργία αυτού του αριστουργηματικού χώρου. Μεταξύ άλλων, στον αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού, στον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Πάστρα και στον μηχανολόγο – μηχανικό Νικόλαο Πάστρα, οι οποίοι υλοποίησαν αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική, τεχνική και μηχανολογική μελέτη – επίβλεψη αντίστοιχα, με τις υψηλότερες από κάθε άποψη προδιαγραφές. Επίσης, την αρχιτέκτονα Ελένη Κανάκη και την πολιτικό μηχανικό Ελένη Αγγελοπούλου, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου, οι οποίες αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στην οργάνωση και παρακολούθηση των εργασιών της αποπεράτωσης και διαμόρφωσης του κτηρίου. Καταλήγοντας, η κα Καρέλια αναφέρθηκε στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, την οικονομική ενίσχυση του οποίου χαρακτήρισε καθοριστική για την πραγματοποίηση του έργου.
lykeio5.JPGlykeio6.JPGΓια ένα πρωτοποριακό και παραδειγματικό μουσείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. «Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών προσθέτει ένα φωτεινό αστέρι στο πολιτιστικό στερέωμα της Καλαμάτας και της πατρίδας μας, αποτελεί πατριωτική πράξη ουσίας, αυξάνει την ελκυστικότητα της πόλης μας και αποτελεί σημαντικό επιχείρημα στον μεγάλο αγώνα μας να είμαστε η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ακριβώς 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας» σημείωσε.

Ακολούθησε ξενάγηση από την πρόεδρο του Λυκείου στη θαυμάσια έκθεση, μια πλούσια συλλογή με αυθεντικές ενδυμασίες και κοσμήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον αγιασμό στα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων τ. Βουλευτών – Ευρωβουλευτών Κωνσταντίνος Πυλαρινός, κ.ά.

Ηλεκτρονική ξενάγηση αφής για κάθε φορεσιά
lykeio7.JPG
Εδώ οι ενδυμασίες ανεβοκατεβαίνουν με μηχανισμό, περνώντας και από τους τρεις ορόφους του μουσείου!

 

kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button