Αστυνομικά

Ένοχοι οι 16 από τους 17 κατηγορουμένους για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Με ποινές (και ορισμένοι με αρκετά υψηλές) έφυγαν χθες από την αίθουσα του Εφετείου Καλαμάτας οι 16 από τους 17 κατηγορουμένους στη μεγάλη υπόθεση για διακίνηση ναρκωτικών στη Μεσσηνία, η οποία ξεκίνησε να εκδικάζεται στα τέλη Ιουνίου και ολοκληρώθηκε χθες.
Μία νεαρή κοπέλα ήταν η μόνη που αθωώθηκε, ενώ τέσσερις από τους 16 θα συνεχίσουν να εκτίουν τις ποινές τους στη φυλακή.
Το δικαστήριο έκρινε όλους όσοι κατηγορούνταν για αυτή την πράξη αθώους για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά ενόχους για συγκρότηση συμμορίας. Επίσης, για τη διακίνηση των ναρκωτικών δεν τους απέδωσε την επιβαρυντική περίσταση ότι προσδοκούσαν όφελος άνω των 75.000 ευρώ, ενώ και στο βασικό ζευγάρι των κατηγορουμένων δεν απέδωσε την επιβαρυντική κατηγορία της μεταχείρισης του ανήλικου παιδιού τους για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Απόφαση
Αναλυτικά, η απόφαση του δικαστηρίου και οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:
-Ο 56χρονος που είχε κατηγορηθεί ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε ένοχος για συγκρότηση συμμορίας, απλή διακίνηση ναρκωτικών ως υπότροπος, ιδιαίτερη ελαφρά κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, παραβίαση περιορισμών διαμονής (είχε αποφυλακισθεί με όρους λόγω προβλημάτων υγείας), οπλοκατοχή, οπλοφορία και άσκοπους πυροβολισμούς. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε τοξικομανία ούτε κάποιο ελαφρυντικό. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 17 ετών και 9 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 101.300 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
-Η 41χρονη σύζυγός του κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή στη συμμορία, απλή διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπορία για την κατοχή λαθραίου καπνού και ιδιαίτερα ελαφρά κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Της αναγνωρίσθηκε τοξικομανία, αλλά όχι ελαφρυντικό. Της επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 6 ετών και 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ. Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή προς 5 ευρώ ημερησίως και αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους περιοριστικούς όρους εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-Ο 50χρονος από τη Θουρία κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία, απλή διακίνηση ναρκωτικών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, λαθρεμπορία λαθραίου καπνού και οπλοκατοχή. Επίσης, αποφασίστηκε να διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα Εφετών για παραπομπή του και για άλλες πράξεις οι οποίες αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Δεν του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 17 ετών και 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 100.300 ευρώ. Η έφεσή του δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.
-Ο 48χρονος ιδιοκτήτης ταξί κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία, απλή διακίνηση ναρκωτικών, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια, διακίνηση ναρκωτικών, διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών και οπλοκατοχή. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών και 3 μηνών και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Η ποινή του μετατράπηκε σε 5 ευρώ ημερησίως και δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-Η 45χρονη σύζυγός του, που οδηγούσε το ταξί όταν έγινε ο έλεγχος στα διόδια, κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε συμμορία και άμεση συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών. Της αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 5 ετών. Δόθηκε 5ετή αναστολή, με τον όρο επιμέλειας από κοινωνική λειτουργό και η έφεσή της θα έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-Ο 70χρονος συνταξιούχος αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και απλή διακίνηση ναρκωτικών και του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατράπηκε σε 5 ευρώ ημερησίως και δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-Ο 51χρονος από το Χαρακοπιό κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και απλή διακίνηση ναρκωτικών και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Του επιβλήθηκε φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή.
-Η 66χρονη πρώην σύζυγος του πρώτου κατηγορουμένου κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε συμμορία, απλή διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπορία και της αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 ετών και 3 μηνών, μετατράπηκε σε 5 ευρώ ημερησίως και δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-Ο 50χρονος Καλαματιανός κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών και του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 2 ετών και μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.
-Ο 30χρονος από τη Λακωνία κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 3 ετών και δόθηκε 3ετή αναστολή.
-Ο 52χρονος ιδιοκτήτης ταξί κρίθηκε ένοχος για διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 5 ετών και δόθηκε 5ετή αναστολή με τον όρο επιμέλειας από κοινωνική λειτουργό και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-50χρονος που έχει απασχολήσει πολλές φορές για ναρκωτικά κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών από υπότροπο και του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 3 ετών και μετατροπή προς 5 ευρώ.
-37χρονος από την Καλαμάτα κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών, με αναγνώριση τοξικομανίας και του επιβλήθηκε φυλάκιση 5 ετών. Μετατράπηκε προς 5 ευρώ ημερησίως και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-46χρονος από την Καλαμάτα κρίθηκε ένοχος για απλή διακίνηση ναρκωτικών και του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Του επιβλήθηκε φυλάκιση 5 ετών, μετατράπηκε προς 5 ευρώ ημερησίως και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους όρους εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
-Ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία κρίθηκε ήδη κρατούμενος που κατηγορούνταν και σε αυτή την υπόθεση, όπως και για απλή διακίνηση ναρκωτικών ως υπότροπος. Του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 11 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.
-Τέλος, Αρμένιος κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 8 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button