ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Έντονη κινητικότητα για τον ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων – Δήμος και Τεχνική Υπηρεσία “τρέχουν” τις διαδικασίες

Ένα βήμα πριν την υποβολή τελικής πρότασης για έγκριση χρηματοδότησης του έργου

Στα χέρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας η μελέτη του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η προ ημερών παράδοση της μελέτης του ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων στο Δήμο Τριφυλίας, από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «ΑΞΩΝ Μελέται ΑΤΕ», Σπύρο Νικολόπουλο.

Να θυμίσουμε πως τον Σεπτέμβριο του 2016 εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και του Αγωγού Μεταφοράς και Διάθεσης τ. Δήμου Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ στα μέσα του περασμένου Ιουνίου εκδόθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δέχεται μέσω αποχετευτικού δικτύου χωριστικού τύπου τα αστικά λύματα της Δ.Κ. Γαργαλιάνων. Η εγκατάσταση βασίζεται στη μέθοδο της ενεργού ιλύος, τύπου παρατεταμένου αερισμού, με οξειδωτικές τάφρους. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στη θάλασσα, με υποθαλάσσιο αγωγό, στην περιοχή Όζαινα.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα, από τα οποία ο μελετητής έχει παραδώσει το υποέργο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, του κεντρικού αγωγού των λυμάτων και το υποέργο του υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ απομένει η παράδοση του εσωτερικού δικτύου της πόλης, κάτι για το οποίο υπάρχει άμεση συνεργασία μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας και της μελετητικής εταιρείας «ΑΞΩΝ Μελέται ΑΤΕ».

Το κόστος του έργου αυτό ανέρχεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ.

Τα επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν είναι η επικαιροποίηση της μελέτης όσον αφορά τα κόστη και τα υλικά, καθώς και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου, ενώ σίγουρα η ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θέλει πάρα πολλή δουλειά.

Ιστορικό

Πρόκειται για μια μελέτη η οποία ξεκίνησε Δημαρχίας Κυριαζή Κατρίτση το 1992, ήταν από τις πρώτες στη Μεσσηνία για τέτοιου είδους έργα με την σύμβαση να περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα, τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού και τον αγωγό διάθεσης στη θάλασσα. Ωστόσο στο πέρασμα των χρόνων δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη με το έργο να «βαλτώνει». Έγινε επικαιροποίηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, όπως και διαπραγματεύσεις (και από την προηγούμενη και από τη σημερινή) με την εταιρεία για το υπόλοιπο ποσό που διεκδικούσε να πάρει ως αμοιβή και ήταν τεράστιο. Να σημειωθεί πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το 2011, πλήρωσε ένα ποσό κοντά στις 220.000 ευρώ που ήταν οφειλές στο μελετητή για τη μελέτη του έργου από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Γαργαλιάνων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button