Τεχνολογία

«Έξυπνους» εκτυπωτές φέρνουν επιστήμονες σε Ελβετία και ΗΠΑ

guvp6yYVQ0Wv3gY94qEL


Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης παρουσίασαν έναν 3-D εκτυπωτή που εργάζεται με ζωντανά υλικά χρησιμοποιώντας μελάνι που περιέχει βακτήρια, για να παράγει πολύπλοκα λειτουργικά «ζωντανά» υλικά.

Την ίδια ώρα στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, ερευνητές δημιούργησαν ένα μηχάνημα που έχει δεκαπλάσια ταχύτητα τρισδιάστατης εκτύπωσης από οποιοδήποτε άλλο στην αγορά, δείχνοντας πως η πρόοδος στους τρισδιάστατους εκτυπωτές είναι ραγδαία.

Ο ελβετικός εκτυπωτής παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science Advances» και δημιουργήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέ Στουντάρτ, διευθυντή του Εργαστηρίου Πολύπλοκων Υλικών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Το «μελάνι» που περιέχει βακτήρια επιτρέπει την εκτύπωση μικροσκοπικών βιοχημικών «εργοστασίων», το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με το τι είδους βακτήρια χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Είναι μάλιστα δυνατή η χρήση έως και 4 διαφορετικών μελανιών που περιέχουν διαφορετικά βακτήρια αντίστοιχα, έτσι ώστε να παραχθούν αντικείμενα με μια ποικιλία ιδιοτήτων.

Κάθε μελάνι είναι ένα μείγμα που αποτελείται από μια βιοσυμβατή υδρογέλη (από υαλουρονικό οξύ), αλυσίδες μορίων σακχάρων, πυριτία και βακτήρια. To μελάνι έχει μια υφή που θυμίζει οδοντόπαστα και βαφτίστηκε «Flink» (Functional living ink), δηλαδή «λειτουργικό ζωντανό μελάνι» και μπορεί να εκτυπώσει οποιοδήποτε σχήμα. Παραμένει ασαφές ωστόσο πόσο καιρό τα βακτήρια μπορούν να ζήσουν μέσα στα εκτυπωμένα αντικείμενα.

Την ίδια ώρα, ένας εμπορικός 3-D εκτυπωτής τυπώνει αντικείμενα με ταχύτητα περίπου 20 κυβικών εκατοστών την ώρα, με τον αμερικανικό καινούργιο εκτυπωτή να θέλει το πολύ δέκα λεπτά για να κάνει την ίδια δουλειά!

Περιέχει μια εξελιγμένη κεφαλή εκτύπωσης που έχει ενσωματωμένο ένα λέιζερ το οποίο θερμαίνει και λιώνει το υλικό, επιτρέποντάς του έτσι να κυλάει πιο γρήγορα μέσα από τα ακροφύσια του εκτυπωτή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button