Αγροτικά

Έως 34 ευρώ το κιλό πωλείται η Καλαμών στις ΗΠΑ

Μεγάλη απόκλιση εμφανίζουν οι τιμές λιανικής των επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ, αφού κυμαίνονται από 5,99 δολάρια/κιλό έως 43,38 δολάρια/κιλό. Την ανώτερη τιμή πιάνουν οι ελιές Καλαμών, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για την εν λόγω αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διακύμανση αυτή, ομοίως με το ελαιόλαδο, οφείλεται όχι μόνο στις ποιοτικές διαφοροποιήσεις του προϊόντος, αλλά και στο πόσο αναβαθμισμένη θεωρείται συλλήβδην η εκάστοτε υπεραγορά (σε όρους ποιότητας και τιμής), επισημαίνεται στην έκθεση, που παρουσιάζει τα στοιχεία ύστερα από τιμοληψία του προϊόντος σε τρεις διαφορετικής κλίμακας ποιότητας και τιμών υπεραγορές (super markets) της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν 5.926 τόνους τυποποιημένων ελιών αξίας περίπου 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κύριοι αγοραστές των ήταν ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ισπανία.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν 196 τόνους νωπών ελιών αξίας 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον Καναδά.

Την ίδια χρονιά οι ΗΠΑ εισήγαγαν έτοιμες προς κατανάλωση ελιές αξίας περίπου 414 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ισπανία να αντιπροσωπεύει το 87% των εισαγωγών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ακόμα, νωπές ελιές αξίας περίπου 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων εισήχθησαν, κυρίως από το Μεξικό.

Σημειωτέον ότι η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κονσερβοποιημένων ελιών έχει μεταβληθεί από το 1970, κυμαινόμενη από 0,36kg έως 0,54kg.

Το 2016, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κονσερβοποιημένων ελιών ήταν 0,45kg.

Οι περισσότερες κονσερβοποιημένες ελιές χρησιμοποιήθηκαν στην βιομηχανία τροφίμων, όπως σε πιτσαρίες και αλυσίδες fast-foods.

«Η ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα της μεσογειακής κουζίνας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης», τονίζεται στην έκθεση.

Ολόκληρη η έκθεση

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button