Τοπικά Νέα

Αγνοείται η τύχη 14.500 ενστάσεων για τα δασικά στη Μεσσηνία

Από τις 25 Φεβρουαρίου επρόκειτο να ξεκινήσει η εκδίκαση των 14.500 ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, οι οποίες έχουν υποβληθεί στη Μεσσηνία, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό.

Η αιτία είναι ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα α) με την κάλυψη των μετακινήσεων των υπαλλήλων – μελών των επιτροπών εκδίκασης, που προέρχονται από άλλους γειτονικούς νομούς, και β) με την αποζημίωση των ιδιωτών δικηγόρων που μετέχουν στις επιτροπές.

Να σημειώσουμε ότι, μαζί με τις 14.500 ενστάσεις, οι 4 επιτροπές στο νομό (από τις οποίες η μία θα συνεδριάζει στην Κυπαρισσία) θα εξετάσουν και τα 3.000 πρόδηλα σφάλματα.

Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα για την πορεία της εκδίκασης των ενστάσεων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προσδιορίσει ως χρόνο ολοκλήρωσης της εκδίκασης σε κάθε επιτροπή τις 90 (ημερολογιακές) μέρες. Χρονικό διάστημα πολύ μικρό, καθώς η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες, μέχρι και κάποια χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιτροπή της Κυπαρισσίας πρέπει να εκδικάσει συνολικά 7.500 ενστάσεις, παραπάνω από τις μισές της Μεσσηνίας, γιατί πέρα από αυτές της Τριφυλίας της ανατέθηκαν κι εκείνες της Πυλίας.

Να αναφέρουμε ότι σε παρόμοια διαδικασία στο παρελθόν, η επιτροπή εξέταζε μέχρι 10 ενστάσεις την ημέρα.

Ενα ακόμα στοιχείο που εντείνει την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό είναι το γεγονός ότι, για καθεμία ένσταση που εκδικάζεται, θα πρέπει να υπάρχει εισήγηση από την τοπική Διεύθυνση Δασών. Στο νομό μας μέχρι τώρα υπάρχουν εισηγήσεις μόνο για τα πρόδηλα σφάλματα και για μόλις 500 ενστάσεις.

Η Δεύθυνση Δασών έχει κάνει ομαδοποίηση – κατηγοριοποίηση των ενστάσεων, για να διευκολύνει το έργο των επιτροπών.

Να επισημάνουμε ότι κατά την εκδίκαση μιας ένστασης, η επιτροπή θα έχει την εισήγηση της υπηρεσίας και θα ακούει τις θέσεις και τα επιχειρήματα του ενιστάμενου, ο οποίος θα έχει κληθεί και θα παρίσταται.

Επίσης, όπου η επιτροπή θεωρεί αναγκαίο, θα κάνει αυτοψία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι έχει κυρωθεί το 94% των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, το 85% στο σύνολο των εκτάσεων στο νομό.

Οι επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων είναι 4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο. Η 1η επιτροπή θα εξετάζει ενστάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δασονομείου Μεσσήνης. Η 2η ενστάσεις αρμοδιότητας των Δασονομείων Αλαγονίας, Μελιγαλά και του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η 3η ενστάσεις αρμοδιότητας του Δασονομείου Καλαμάτας και η 4η αρμοδιότητας του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας.

Μέλη των επιτροπών είναι δασολόγοι και δασοπόνοι από Λακωνία και Αρκαδία, για να μην έχουν σχέση με τη Μεσσηνία και να μην μπορούν να επηρεαστούν από τους ιδιοκτήτες που έχουν κάνει ενστάσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων του υπουργείου.

Γ.Σ. eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button