Αγροτικά

Ελκυστική η καλλιέργεια ξηρών καρπών για τη Θεσσαλία

imerida_gia_ksirous_karpous


Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των μη κερδοφόρων πλέον καλλιεργειών, η δίψα για έγκυρη ενημέρωση και οι προοπτικές που φαίνεται να έχουν οι ξηροί καρποί σαν καλλιέργεια έκαναν εκατοντάδες ανθρώπους να παραστούν στην ημερίδα με θέμα «Καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών στη Θεσσαλία» που διοργάνωσε στις 3 Δεκεμβρίου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο “Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων” HortLab του Ιδρύματος.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής, καλύπτοντας όπως φάνηκε ένα κενό ενημέρωσης που υπήρχε στους αγρότες και καλλιεργητές όλης της Θεσσαλίας, ίσως και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξήγησε διεξοδικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας παραγωγός.

Πριν τις ομιλίες, απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθ. Ξενοφών Σπηλιώτης, η πρόεδρος του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, καθ. Ελένη Βογιατζή και ο πρόεδρος της Πανελληνίου Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδος (ΠΕΝΑ), Νικόλαος Παυλονάσιος.

Αναλυτικότερα, ο Δρ. Παπαχατζής, ανέλυσε ποια είναι σήμερα η κατάσταση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια. Για την καλλιέργεια της Καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας, τη σύγχρονη καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς, της Φουντουκιάς, αλλά και της Φιστικιάς Αιγίνης, δόθηκε μια ευκρινής εικόνα για το πού βρίσκονται σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη. Απάντησε στα ερωτήματα για το αν μπορούν άραγε οι δενδροκομικές καλλιέργειες των ξηρών καρπών να κάνουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση των «εκτατικών» και μη κερδοφόρων πλέον καλλιεργειών του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος. Έπεισε δε όλους τους παρευρισκόμενους ότι με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν κι αυτές οι δενδροκομικές καλλιέργειες να αντιμετωπιστούν μηχανικά, σαν «εκτατικές» καλλιέργειες. Επίσης, επέστησε την προσοχή των υποψήφιων καλλιεργητών, στο ανεξέλεγκτο πολλαπλασιαστικό φυτωριακό υλικό καρυδιάς κυρίως, που μπαίνει τόσο από την Τουρκία όσο και από την Βουλγαρία όσον αφορά στην αυθεντικότητα των ποικιλιών και τη φυτοϋγειονομική τους κατάσταση.

Παρέμβαση έκανε και ο συνομιλητής του Δρ. Παπαχατζή, ο γεωπόνος και φυτωριούχος δενδρυλλίων Καρυδιάς Καλιφόρνιας, με τον οποίο έχουν 4 κοινά ερευνητικά προγράμματα, κ. Βασίλης Σαργιώτης. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη σπουδαιότητα της επιλογής υποκειμένου πάνω στο οποίο εμβολιάζονται οι ποικιλίες, καθώς και για τον καινούργιο επαναστατικό τρόπο εμβολιασμού με τη μέθοδο της «θερμοσυγκόλλησης», που κατ’ αποκλειστικότητα ανέπτυξε το Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών. Πώς θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο φυτωριακό υλικό και ποια είναι τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης ώστε να έχουμε πυκνές φυτεύσεις και αυξημένες παραγωγές.

Άλλες εισηγήσεις

Το νέο “Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς” με πλήρη μηχανική συγκομιδή σε χαμηλά σχήματα και με αποδόσεις ακόμη και 250 κιλά ανά στρέμμα, από το δεύτερο έτος, σύμφωνα με τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα που έχει σε κοινό ερευνητικό με το Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών, παρουσιάστηκε από τον γεωπόνο – φυτωριούχο, Μιχάλη Τσεσμελή, όπως και η περιγραφή των νέων αυτογόνιμων ποικιλιών από το μεγαλύτερο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών CITA.

Η φουντουκιά εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα για μονόκορμα δέντρα και μηχανική συγκομιδή και οι κυριότερες ποικιλίες, παρουσιάστηκαν από τον Δρ. Παπαχατζή.

Η Φιστικιά Αιγίνης, για τις πιο άνυδρες περιοχές. Επιλογή μεταξύ των δύο ποικιλιών, της «Νυχάτης» και της «Ποντίκη», όπως και του κατάλληλου ανθεκτικού Υποκειμένου. Οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και λιπάνσεις που πρέπει να γίνονται, για να έχουμε σταθερή παραγωγή, χωρίς αυτή να μειώνεται από τις προσβολές, παρουσιάστηκε από τον Γεωπόνο, μεταπτυχιακό φοιτητή και φιστικοκαλλιεργητή, κ. Νικόλαο Τσερλικάκη.

Τα σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης αυτών των καλλιεργειών, μέσα από τα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης και το αναμενόμενο πρόγραμμα της Δάσωσης, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

Τέλος αναλύθηκε πώς μπορούμε με τα κατάλληλα σκευάσματα, να επέμβουμε στην ορμονική ισορροπία των δέντρων και να πετύχουμε σταθερές αυξημένες παραγωγές και αντοχή στα διάφορα καιρικά στρες, όπως αναλύθηκε από τον γεωπόνο, κ. Άγγελο Κεφαλά, της ORA SERVICES Academy, για τα καινοτόμα προϊόντα της αμερικάνικης εταιρίας STOLLER.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Γιώργος Λαδόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δεσπόπουλος. Το «παρών» έδωσαν και αρκετοί γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Επιστολές στήριξης απέστειλαν ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Κόκκαλης και ο βουλευτής Χρ. Κέλλας. Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί έμποροι γεωργικών φαρμάκων, που στήριξαν την εκδήλωση. Επίσης τα αρδευτικά συστήματα του Γιώργου Φώσκολου, ενημέρωσαν για τους σύγχρονους τρόπους άρδευσης των δενδροκαλλιεργειών. Στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με «αγροτικά αυτοκίνητα» και με σύγχρονα ψεκαστικά μηχανήματα. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και με χορηγία από ΘΕΣγη και Larinuts.

Πηγή: Γιώργος Ρούστας, eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button