Αγροτικά

Αειφόρο Λιοστάσι: Η υψηλή τεχνολογία ελαιοκαλλιέργειας έφτασε στην Ελλάδα

Η ελληνική γεωργία έχει ομολογουμένως μείνει πίσω στην κούρσα της τεχνολογικής εξέλιξης. Ελάχιστοι καλλιεργητές και συνεταιρισμοί έχουν υιοθετήσει καινοτόμες πρακτικές και έξυπνες λύσεις που δίνουν το πλεονέκτημα σε συναδέλφους τους τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσο και παγκοσμίως.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία αρκούνται σε μεγαλόστομες εξαγγελίες που όμως μένουν στα χαρτιά, χωρίς να ενισχύουν ούτε κατ’ ελάχιστο τους ενδιαφερόμενους γεωργούς. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς για τους ίδιους, ορισμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών δείχνουν ότι η τάση αλλάζει και ότι το μέλλον των Ελλήνων καλλιεργητών προδιαγράφεται (πιο) ευοίωνο και εκσυγχρονισμένο.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές και ταυτόχρονα ιδιαίτερα υποσχόμενες πρωτοβουλίες είναι το «Αειφόρο Λιοστάσι» που υλοποιείται από τη BASF, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυτοπροστασίας παγκοσμίως, σε συνεργασία με την πιστοποιημένη ομάδα παραγωγών από τη Λακωνία, Μολών Λαβέ.

Καινοτόμες λύσεις ανανεώνουν την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια

Το έργο υλοποιείται σε ένα κτήμα στα Λιρά Λακωνίας. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 200 στρέμματα, εκ των οποίων τα 40 θα αξιοποιηθούν για την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων φυτοπροστασίας, άρδευσης και λίπανσης, ενώ οι παραδοσιακές πρακτικές θα διατηρηθούν και θα εκσυγχρονιστούν με στόχο την επίτευξη ενός μοντέλου βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας.

Το project αναμένεται να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Farm Network (όπου εντάσσονται γεωργικές εκτάσεις από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Τσεχία κ.ά.), μέσω του οποίου θα είναι εφικτή η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών. Στόχος των εμπνευστών του εγχειρήματος είναι να αναδειχτεί το Ελληνικό αειφόρο λιοστάσι σε κόμβο συνάντησης παραγωγών, γεωπόνων, επιστημόνων και ερευνητών σε διεθνές επίπεδο.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης η Haifa Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρωτοπόρος σε θέματα θρέψης των φυτών, και η NETAFIM που εξειδικεύεται σε υπερσύγχρονα συστήματα άρδευσης.

Αισθητήρες της Bosch

Τμήμα της τεχνολογικής υποδομής στον πρότυπο ελαιώνα «Αειφόρο Λιοστάσι», ανέλαβε η Bosch. Οι ειδικοί αισθητήρες που εγκατέστησε στην καλλιεργήσιμη έκταση μετρούν τη θερμοκρασία και υγρασία του αέρα, την υγρασία του εδάφους και άλλους δείκτες. Διαθέτουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο internet και με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στο κινητό ή το tablet του καλλιεργητή όλες τις πληροφορίες.

Οι τιμές μέτρησης και τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω του Bosch-Cloud, χωρίς να απαιτείται επιπλέον εγκατάσταση ή δικτυακή υποδομή. Με αυτό τον τρόπο, ο αγρότης έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση της καλλιέργειάς, προκειμένου να λαμβάνει μέτρα προστασίας (σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως παγετός και καύσωνας) ή να διαφοροποιεί τις καλλιεργητικές πρακτικές (π.χ. συχνότητα και ποσότητα ποτίσματος).

Οι έξυπνοι αισθητήρες της Bosch είναι πανεύκολοι στον χειρισμό, καθώς αρκεί η τοποθέτησή τους στο έδαφος και η απλή εγκατάσταση της εφαρμογής στη συσκευή της επιλογής του. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία απαιτεί ετήσια συνδρομή, η οποία μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή.

Η επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Αειφόρο Λιοστάσι» αναμένεται στις 28 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Λιρά Λακωνίας.

Του Γιάννη Γορανίτη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button