Αγροτικά

Ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ενεργοποίηση των μικροχρηματοδοτήσεων

✅ Έρχεται το νομοσχέδιο για την παροχή μικροδανείων έως 25.000 ευρώ
✅ Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΠΑΑ

Δυνατή ένεση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να χορηγήσει η ενεργοποίηση του θεσμού της μικροχρηματοδότησης, που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η στρατηγική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά την παροχή μικροδανείων έως 25.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης χρηματοδοτικών εργαλείων, που στόχο έχουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα μέσω των μικροχρηματοδοτήσεων, προβλέπεται και η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.

Την προαναγγελία του νομοσχεδίου έκανε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω twitter, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ευελπιστεί «να έχει διακομματική αποδοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος στην ομιλία του κατά το 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, αναφέρθηκε στην παροχή μικροδανείων, ύψους έως 25.000 ευρώ, αλλά και δανείων ύψους άνω των 25.000 με εγγύηση από το ΠΑΑ 2014-2020.

Βασικό πυλώνα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, οι μικροπιστώσεις. Ήδη, ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, με την οποία έγινε εκτίμηση της ζήτησης, επισκόπηση της διεθνούς εμπειρίας, ενώ εξετάστηκε διεξοδικά και το πλαίσιο χρηματοδοτήσεων που εφαρμόζεται σε 2-3 επιλεγμένες χώρες.

Με καθυστέρηση δεκαετιών

Η ελληνική πρωτοβουλία για τα μικρά δάνεια αναμένεται να υλοποιηθεί κατά το πρότυπο της Γαλλίας, «έστω και με καθυστέρηση περίπου 20 χρόνων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη», όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η μικροχρηματοδότηση έρχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό χρηματοδοτικής εξυπηρέτησης του ελληνικού πληθυσμού, που είναι αποκλεισμένο από το τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, αναμένεται να συμβάλει στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας με τη διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, καθώς εστιάζει στη διάθεση μικρών ποσών ως κεφαλαίων εκκίνησης υπό τη μορφή δανείου, με περιορισμένες εγγυήσεις, ελάχιστα έως μηδαμινά έξοδα φακέλου, επιτόκιο που δεν θα είναι υψηλότερο από αυτό των τραπεζών και χρήση αποκλειστικά και μόνον για λόγους επιχειρηματικής ανάπτυξης για πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες υφιστάμενες ή νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μελέτη έχουν προσδιοριστεί, μεταξύ άλλων, οι ωφελούμενοι και οι ανάγκες κάλυψης, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από τους παρόχους (τραπεζικά ιδρύματα και μη), και παράλληλα προτάθηκαν οι ρυθμίσεις που απαιτούνται σχετικά με το πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου της λειτουργίας παρόχων, τους όρους παροχής των μικροχρηματοδοτήσεων, τη σύνδεση των μικροχρηματοδοτήσεων με το ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μικροδάνεια μέσω του ΠΑΑ

Το ίδιο χρονικό διάστημα, και όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» από τα τέλη του 2017, το ΥΠΑΑΤ είχε αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την εκ των προτέρων εκτίμηση της εφαρμογής των μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής, ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες της αγοράς να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, το ΠΑΑ 2014-2020 θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, συμβάλλοντας στην, κατά το δυνατόν, άρση των περιορισμών πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Τα κυριότερα σχεδιαζόμενα εργαλεία, τα οποία και θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2018, αφορούν την παροχή μικροδανείων, ύψους έως 25.000 ευρώ, στην παροχή δανείων ύψους άνω των 25.000 με εγγύηση από το ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και στη συνεπενδυτική διευκόλυνση.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, στόχος των εργαλείων αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, και, παράλληλα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τον τραπεζικό τομέα.

Επεσήμανε δε, ότι, σε κάθε περίπτωση, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο των επιχορηγήσεων, αναφέροντας ενδεικτικά την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, την αγορά ζωικού κεφαλαίου, τη φύτευση ετήσιων καλλιεργειών κ.ά.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για επενδύσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές προσκλήσεις που έχουν δημοσιευτεί στο πλαίσιο των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020, κατέληξε ο κ. Κασίμης.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button