ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Αναβίωση του έθιμου του Κλήδονα στην Κυπαρισσία

ΠΛΟΥΣΙΕΣ ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις με την αναβίωση του έθιμου του Κλήδονα με την συμμετοχή κόσμου το Σάββατο το βράδυ, από το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, στην ιστορική πλατεία της Αρκαδιάς. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Σταθόπουλος που αναφέρθηκε στην διατήρηση του εθίμου με αφορμή την παράδοση την ημέρα του Αη Γιάννη του Ρηγανά, προσφέροντας μάλιστα την πατροπαράδοτη ρηγανάδα στους επισκέπτες.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο έθιμο, μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι: «Το δρώμενο του Κλήδονα αποτελεί μία ιδιαίτερα εθιμική εκδήλωση, για την οποία αντλούμε πληροφορίες απ’ τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς αλλά και από τους Βυζαντινούς. Η λέξη Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλήδων, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και για αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει μάντεμα. Το έθιμο που ανάγεται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με την εορτή των Γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου».

Αμέσως μετά παραδοσιακά τραγούδια χόρεψε ο Μορφωτικός σύλλογος ΜΕΣΚ, ενώ άναψαν οι φουγγαρίες με το στεφάνι που φώτισε την πλατεία τηρώντας το έθιμο. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας ο οποίος μίλησε για την ένταξη στο Πράσινο ταμείο του έργου ανάπλασης της Άνω Πόλης, η οποία όμως θα πάρει χρόνο για να υλοποιηθεί…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button