Αγροτικά

Αναγνωρισμένο και χρυσο-βραβευμένο το αγουρέλαιο της Χαλκιδικής

Αναγνωρισμένο και χρυσο-βραβευμένο για τα υψηλότερα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του είναι το αγουρέλαιο τριών παραγωγών από την περιοχή της Ορμύλιας Χαλκιδικής.

Ο λόγος για τους αδελφούς Δημήτρη και Ανδρέα Τσικούρη και τον γνωστό κτηνοτρόφο του νομού, Αλέξανδρο Ζαγορίτη, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι, με το γενετικό πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει στη μονάδα του, κατάφερε να δημιουργήσει την «Ελληνική Ξανθόχρωμη» φυλή βοοειδών, μία από τις δύο αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες φυλές της χώρας μας.

Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, μετά από προσπάθειες και πειραματισμούς τριών ετών, πέτυχαν ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες που χάρισε στο αγουρέλαιό τους στον πρόσφατο διαγωνισμό Olympia Health and Nutrition Awards 2018 το χρυσό βραβείο και την ένδειξη ισχυρισμού υγείας (Ελαιόλαδο health claim). Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσικούρης, το δικό τους αγουρέλαιο ήταν πιο πλούσιο σε δύο φαινολικά παράγωγα, συνολικά 1.450 mg ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης, που είναι και τα πιο ευεργετικά για την υγεία, σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πώς, όμως, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αγουρέλαιο μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες;

Όλα ξεκίνησαν τυχαία, από μια ενημερωτική ημερίδα για το ελαιόλαδο. Οι αδελφοί Τσικούρη είχαν αναλάβει την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, αφού δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της συγκεκριμένης παροχής υπηρεσιών και παράλληλα με την καλλιέργεια της ελιάς στα οικογενειακά κτήματα. «Άκουσα με ενδιαφέρον και προσοχή τα όσα είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, για το ελαιόλαδο. Εμείς, τα τελευταία χρόνια, βγάζαμε λάδι ψυχρής έκθλιψης, όμως μετά την ημερίδα, πήραμε ιδέες και αρχίσαμε να διαβάζουμε και να πειραματιζόμαστε, ώστε να βγάλουμε ένα αγουρέλαιο με περισσότερες πολυφαινόλες», τονίζει ο κ. Δ. Τσικούρης.

Οι παραγωγοί από τη Χαλκιδική κατάφεραν να πετύχουν ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο, μεγάλης περιεκτικότητας πολυφαινόλων συνολικά 1.450 (ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης).
Οι παραγωγοί από τη Χαλκιδική κατάφεραν να πετύχουν ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο, μεγάλης περιεκτικότητας πολυφαινόλων συνολικά 1.450 (ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης).

Όπως λέει, ούτε ο ίδιος ούτε ο αδελφός του είχαν δει σε επαγγελματική βάση την ελαιοκομία. Παρήγαγαν αγουρέλαιο και κάποιες ποσότητες ελιάς τις παρέδιδαν στους εμπόρους, αλλά η βασική απασχόλησή τους ήταν διαφορετική. Η ημερίδα, όμως, τους άλλαξε την όλη φιλοσοφία. Έτσι, από τα κτήματα που διαθέτουν, τόσο ξερικά όσο και στον κάμπο σε περιοχές μεταξύ Ορμύλιας και Πολυγύρου, πειραματίστηκαν και αποφάσισαν να στείλουν την παραγωγή τους σε ελαιουργείο στην Κορινθία που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης αλλά χωρίς νερό, το οποίο όπως είχαν μάθει καταστρέφει τις πολυφαινόλες.

Με τη βοήθεια και την παρότρυνση του προέδρου της ΕΑΣ Κορινθίας, ΑΕΣ ΑΕ Χρήστου Μπαρλιά, έστειλαν δείγματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. «Το αγουρέλαιό μας είχε από την αρχή ισχυρισμό υγείας, αλλά την πρώτη χρονιά δεν είχε τα ποιοτικά standards και τη μέγιστη φαρμακευτική αξία που επιζητούσαμε, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είχε αυξημένες πολυφαινόλες», διευκρινίζει ο Δημήτρης Τσικούρης και προσθέτει πως βρίσκονται στο στάδιο να ξεκινήσουν την παραγωγή, με τη συγκομιδή από τις αρχές Σεπτέμβρη, αλλά και την τυποποίηση, να βρουν δηλαδή τις φιάλες για το αγουρέλαιο και να το ονοματοδοτήσουν. Στόχος τους είναι η τυποποίηση κάποιων ικανών ποσοτήτων αγουρελαίου για την αγορά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. «Η παραγωγή αγουρελαίου είναι δύσκολη», επισημαίνει ο κ. Τσικούρης, «να φανταστείτε από αυτό το αγουρέλαιο βγάλαμε μόνο 500 λίτρα, αφού οι άγουρες ελιές δεν βγάζουν πολύ λάδι. Θέλει περίπου έναν τόνο ελιές για να βγάλεις 100 κιλά αγουρέλαιο».

Ευεργετικά για την υγεία

Τα ελαιόλαδα και τα αγουρέλαια που βρίσκονται στην κατηγορία ισχυρισμού υγείας δεν σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνονται ως φάρμακα. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία και δρουν προστατευτικά και προληπτικά έναντι κάποιων μορφών ασθενειών. «Δεν μπορείς να το αποκαλέσεις φάρμακο, αλλά σίγουρα έχει ιδιότητες πρόληψης. Με μια κουταλιά την ημέρα 20ml αγουρελαίου θωρακίζεις τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες», καταλήγει ο βραβευμένος παραγωγός.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button