Αγροτικά

Απλοποιείται η υδρολίπανση των ελαιώνων – Στα 20 κυβικά μέτρα αποβλήτων το ανώτατο όριο ανά στρέμμα

Με νέα τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε ήδη σε ισχύ, αλλάζουν προς το ευνοϊκότερο οι διατάξεις που διέπουν την υδρολίπανση των ελαιώνων – την αξιοποίηση δηλαδή των αποβλήτων των ελαιουργείων για λίπασμα στις ελιές. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής στο ΦΕΚ Β΄ 4333/2017:

  • Τα υγρά απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας μετά από προεπεξεργασία που περιλαμβάνει λιποσυλλογή και καθίζηση ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία, διατίθενται για υδρολίπανση ελαιώνων και λοιπών δενδροκαλλιεργειών, εξαιρουμένων των εσπεριδοειδών, με μέγιστο όγκο ετήσιας εφαρμογής τα 20 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε μέχρι 8 κ.μ. ανά στρέμμα.
  • Η εδαφοδεξαμενή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 300 μ. από το όριο των οικισμών, από τουριστικές ζώνες, από εθνικές οδούς ή από άλλες θεσμοθετημένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.
  • Ο όρος «αδειοδοτημένης ημερήσιας δυναμικότητας», όπου αυτός αναφέρεται, αντικαθίσταται με τον όρο «πραγματικής ημερήσιας δυναμικότητας» και: «Ως πραγματική ημερήσια δυναμικότητα νοείται η μέση ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής ελαιολάδου της τελευταίας πενταετίας. Για νέες μονάδες ή μονάδες με χρόνο λειτουργίας μικρότερο των πέντε ετών ως πραγματική ημερήσια δυναμικότητα λαμβάνεται το 70% της ονομαστικής δυναμικότητας του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού».
  • Οι όροι εφαρμογής της υδρολίπανσης α) «Εδάφη με βάθος μεγαλύτερου του 0,5 μ.» και β) «Εδάφη που δεν είναι γηγενώς επιβαρυμένα με βαρεά μέταλλα» καταργούνται.
  • Ο όρος «Εδάφη με pH >5,6» αντικαθίσταται από τον όρο «Εδάφη με pH >5».
  • Ο όρος «Εδάφη με μικρές κλίσεις (<15%) ή διαμορφωμένα σε αναβαθμίδες, χωρίς επιφανειακές απορροές (υδραυλική αγωγιμότητα < 5 mm/h) και χωρίς επίδραση σε επιφανειακά ύδατα» αντικαθίσταται από τον όρο «Εδάφη με μικρές κλίσεις (<15%) ή διαμορφωμένα σε αναβαθμίδες, χωρίς επιφανειακές απορροές και χωρίς επίδραση σε επιφανειακά ύδατα».
  • Όσον αφορά τις δειγματοληπτικές εδαφολογικές αναλύσεις «λαμβάνεται ένα σύνθετο δείγμα εδάφους ανά 100 στρέμματα ενιαίας καλλιεργήσιμης έκτασης ελαιώνων ή/και λοιπών δενδροκαλλιεργειών (εξαιρουμένων των εσπεριδοειδών)» αντί των 25 στρεμ. που προβλεπόταν στην προηγούμενη απόφαση.

Ανακοίνωση συνδέσμου ελαιοτριβείων Λέσβου για την τροποποίηση της ΚΥΑ για τη διαχείριση αποβλήτων ελειοτριβείων

Μετά από τρεισήμισι χρόνων προσπάθειες για την εκλογίκευση της εθνικής νομοθεσίας, που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων και ξεκίνησε με ενέργειες του τότε Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μάρκου, (και) η χώρα μας διαθέτει επιτέλους νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν νόμιμα, αντίστοιχο με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Πρόκειται για την ΚΥΑ 127402/1487/16 (ΦΕΚ 3924/Β/7-12-2016) και την πρόσφατη ΚΥΑ 135207/1801/17 (ΦΕΚ 4333/Β/12-12-2017).

Πλέον τα ελαιοτριβεία που παράγουν υγρά απόβλητα έχουν τη δυνατότητα με απλές διαδικασίες να τα διασκορπίζουν σε γεωργική γη, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη νομιμοποίησή τους, και συγχρόνως παρέχοντας νερό και λιπαντικά στοιχεία (κάλι, άζωτο, φωσφόρο, οργανική ύλη) στα χωράφια όπου θα διασκορπίζονται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσής τους. Γι’ αυτό ακριβώς η μέθοδος ονομάζεται υδρολίπανση.

Τα δε ελαιοτριβεία που επιλέγουν διφασική λειτουργία μπορούν, χάρη στην περυσινή ΚΥΑ, νόμιμα πλέον να στέλνουν τον ελαιοπυρήνα τους και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας παραπροϊόντων ελιάς, εκτός από τα κλασικά πυρηνελαιουργεία με εκχυλιστήρες.

Έτσι για τους ελαιοτριβείς της Λέσβου ενδείκνυνται σήμερα και προσφέρονται πλέον δύο επιλογές για νόμιμο τρόπο λειτουργίας τους, ο δε Σύνδεσμός μας μπορεί να σεμνύνεται ότι δικαιώθηκαν οι αγώνες του, από τους οποίους επωφελούνται ελαιοτριβείς και αγρότες όλης της χώρας.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που μας πίστεψαν και στήριξαν τον αγώνα μας. Είναι οι αναπληρωτές υπουργοί των τριών υπουργείων Οικονομίας –Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, Περιβάλλοντος – Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, που υπέγραψαν την ΚΥΑ. Πρωτίστως όμως είναι ο καταγόμενος από την Αγία Παρασκευή, Λέσβιος Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος με την αρμοδιότητα της επισπεύδουσας αρχής, υπερνικώντας πεισματικά τα πλείστα εμπόδια που κατά καιρούς όρθωνε η υπηρεσιακή γραφειοκρατία, με τον συνεργάτη του Γιάννη Μπακάλη, μορφοποίησε και οδήγησε στην υπογραφή τις δύο υπουργικές αποφάσεις. Και βέβαια αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν τοπικοί παράγοντες και κυρίως ο αρμόδιος του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά, άοκνος Στρατής Νικολάου. Τους ευχαριστούμε θερμά και δημόσια όλους.

Πλέον ο χρόνος θα οδηγήσει σύντομα στη διόρθωση του παθογενούς καθεστώτος που χαρακτηρίζει σήμερα τη λειτουργία των περισσοτέρων ελαιοτριβείων. Ελπίζουμε δε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία με επιστολή της μας ενημέρωσε ότι οι έλεγχοι στα ελαιοτριβεία θα συνεχιστούν, να κατανοήσει τη βούληση της Πολιτείας, όπως διαφαίνεται από τη μεταβατική διάταξη της τελευταίας ΚΥΑ που παρέχει σχετική ανοχή στα ελαιοτριβεία έξι μηνών για την συμμόρφωσή τους και να συνδράμει, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μέγα αυτό έργο. Έτσι και αλλιώς, είτε με ελέγχους, είτε χωρίς αυτούς, η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί. Η αποκωδικοποίηση όμως των όρων της από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η προγραμματισμένη διάχυσή της στους ελαιοτριβείς, η συνεργασία μαζί τους και η καθοδήγησή τους από αυτές θα οδηγήσει σε ορθότερο αποτέλεσμα και συντομότερα στον ποθούμενο στόχο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button