ΓαργαλιάνοιΠολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Αποθεώθηκε η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Γαργαλιάνων «Σκηνοβάτες» με την κωμωδία «Οι Ηλίθιοι» [εικόνες – βίντεο]

 

main


Το πολυπληθές κοινό χειροκρότησε θερμά τα μέλη της θεατρικής ομάδας για την παρουσίαση και τις ερμηνείες επί σκηνής που άφησαν άριστες εντυπώσεις, σε μια παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Η Θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Γαργαλιάνων «Σκηνοβάτες», παρουσίασε χθες το βράδυ στην “Αποθήκη 186” του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων το έργο «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον. Η παράσταση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι «ερασιτέχνες» ηθοποιοί-μαθηετές έδωσαν πραγματικό «ρεσιτάλ» με την ερμηνεία τους, σκορπώντας το γέλιο σε όσους παρακολούθησαν την παράσταση.

Η θεατρική ομάδα «Σκηνοβάτες» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «θεατρική παιδεία και αγωγή» και έχει σαν στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές το θέατρο, την κατ’ εξοχήν τέχνη του λόγου, ενώ φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια θεατρικής παρουσίας.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Αμερικανός δραματουργός Νηλ Σάιμον, στο έργο αυτό, επιλέγει μια συλλογικά εύθυμη ψυχολογική κατάσταση: την ηλιθιότητα! Το Κουλιέντσικοφ, όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι ηλίθιοι, είναι ένας τόπος χαρούμενος, με χρώματα και καλή διάθεση, χωρίς ίχνος κακίας, ζήλιας και υστεροβουλίας. Επί διακόσια χρόνια, βαραίνει τους κατοίκους του χωριού η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας και καθήκον του νεοφερμένου δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα μέσα σε 24 ώρες. Αν δεν το καταφέρει, θα γίνει και αυτός ηλίθιος.

Στην κωμωδία αυτή, ο Νηλ Σάιμον σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ευφυές κείμενο, με ανατροπές κάθε συμβατικής καθημερινότητας, χιούμορ και πλοκή παράστασης με άρτιους χαρακτήρες, το οποίο φωτίζεται με αριστοτεχνικό τρόπο από τη μεταφραστική γραφίδα του Ερρίκου Μπελιέ.

Η κωμωδία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη να υπηρετηθεί. Ωστόσο, στόχος της θεατρικής μας ομάδας, εκτός από το διασκεδαστικό αποτέλεσμα της παράστασης, ήταν και η εμβάθυνση στα νοήματα του έργου. Είναι δύσκολο να απομακρυνθεί κανείς από τη στερεότυπη σκηνική ανάγνωση ενός «ηλίθιου» ήρωα. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προετοιμασία και προβληματισμός, ώστε να αποδώσουμε τη φαινομενικά ανάλαφρη αυτή κωμωδία, που σατιρίζει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ασκώντας παράλληλα κριτική σε εξουσίες, οι οποίες βασίζονται στο φόβο, στη χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης, στους ανθρώπους που απαρνούνται τη σκέψη και τη λογική.

Η παράσταση θα επαναληφθεί σήμερα το βράδυ, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα!

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αργ. Μπακάλη, Ιουλία Βαβατσικου, Αλεξ. Βαρβατσούλη, Ελπίδα Δεγαϊτη.

Συμμετέχουν οι μαθητές:

Λέον Τολτσίνσκι – Άγγελος Πανταζής

Τάδε τάδε Σνέτσκι – Δημήτρης Σταματελόπουλος

Σλόβιτς – Χρήστος Πουλής

Μίσκιν – Γιάννης Βενετσανάκος

Γιέντσνα – Βασιλική Γαλάνη

Δικαστής – Γιώργος Ψύμαρνος

Δόκτωρ Νικολάι Ζουμπρίτσκι – Διονύσιος Καρατζάς

Λένια Ζουμπρίτσκι – Παναγιώτα Πανταζή

Σοφία Ιρένα Ελένια Ζουμπρίτσκι – Νικολένα Κόντου

Γκρεγκόρ Μηχαιλοβιτς Μπρεζνόσκι Φιοντόρ Γιουσέκεβιτς – Νίκος Βελισσάρης

Και η μαθήτρια Αθανασοπούλου Ευγενία

Αφήγηση: Κυριακή Λαμπίρη

Δείτε βίντεο:

 

Δείτε εικόνες:

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button