Υγεία

Αποκάλυψη: Γι’ αυτό παχαίνουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα

Ένας νέος τύπος λιποκυττάρου θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για το πώς αρκετοί άνθρωποι που έκαψαν το κάπνισμα είδαν το δείκτη της ζυγαριάς τους να κινείται ανοδικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ερευνητές αναζήτησαν τη λειτουργία ενός νέου τύπου κυττάρων λίπους που ονομάστηκαν θερμογενετικά ή μπεζ λιποκύτταρα.

Η ερευνήτρια Γιουν Γου είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν έρευνα για τα εν λόγω κύτταρα και είχε ανακαλύψει ότι τα κύτταρα αυτά καίγονται με οποιαδήποτε διαδικασία θερμογένεσης στο σώμα, δηλαδή κάθε φορά που αυξάνεται η θερμοκρασία μας.

Η έρευνα αναφέρει ότι στο λίπος ανθρώπων και τρωκτικών, υπάρχει ένα μόριο που ονομάζεται CHRNA2 (χολινεργικός υποδοχέας νικοτίνης άλφα 2), ο οποίος είναι στην πραγματικότητα μία πρωτεΐνη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της θερμογένεσης.

Η λειτουργία του είναι να αποθηκεύει ενέργεια και όχι να τη διασπά.

Επίσης, το CHRNA2 είναι επίσης γνωστό ότι ρυθμίζει την εξάρτηση της νικοτίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την κ. Γου, πρόκειται για ένα μόριο με διπλή δράση, δηλαδή έχει θετική επίδραση και στην εξάρτηση από το τσιγάρο, αλλά βοηθά στη διάσπαση συγκεκριμένων τύπων λιποκυττάρων. Η ίδια εξηγεί ότι η διακοπή καπνίσματος, η οποία περιλαμβάνει και μία θερμική διαδικασία, ίσως είναι και η αιτία που το λίπος αντί να διασπάται, συγκεντρώνεται στο σώμα μας.

«Αυτά βέβαια θα πρέπει να αποδειχθούν μέσα από επιστημονικές μελέτες, καθώς σε αυτή τη φάση πρόκειται για εικασίες, οι οποίες φέρονται να έχουν ένα επιστημονικό υπόβαθρο και γι’ αυτό και θα μελετηθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όποιος διακόψει το κάπνισμα θα παχύνει, διότι σε αυτό συμβάλουν και άλλοι παράγοντες και ορμόνες του εγκεφάλου», προσθέτει η ίδια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button