Τοπικά Νέα

Αποφασισμένοι να μην υπογράψουν τη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι οπτικοί της Μεσσηνίας

Την αντίθεσή τους με τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ έκαναν γνωστή χθες οι οπτικοί της Μεσσηνίας, αντίθεση που είναι καθολική, μιας κι αυτό αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών.
Η προσπάθεια αλλαγής της σύμβασης ξεκίνησε πέρυσι, αφού μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι έπαιρναν τη συνταγή τους και με την απόδειξη του οπτικού προσκόμιζαν τα χαρτιά και τους επέστρεφε ο Οργανισμός 100 ευρώ σε τραπεζικό τους λογαριασμό. Με το νέο καθεστώς ο ασθενής θα δικαιούται πάλι τα 100 ευρώ, αλλά θα πρέπει ο ίδιος ο οπτικός να εισπράξει το ποσό έπειτα από 90 ημέρες, κάτι που για τους επαγγελματίες του κλάδου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, αφού δεν είναι σίγουρο πότε, πώς και πόσα θα λάβουν πίσω.
Η αλλαγή, όπως είπαν οι οπτικοί, δεν είχε καμία ρεαλιστική προσέγγιση, αφού κι ένας αδαής, αν διαβάσει τη σύμβαση, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος οπτικός «να υπογράψει μια τέτοια καταδίκη της επιχείρησής του».
Σύμφωνα με τους οπτικούς, η σύμβαση αναφέρει ότι αυτοί πρέπει να χρηματοδοτήσουν το κράτος, σε μια περίοδο κρίσης που οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν τους οπτικούς. Επίσης, θα φέρει σε αντιπαράθεση καταναλωτές και οπτικούς, καθώς θα φανεί ότι οι δεύτεροι δε θέλουν να υπογράψουν μια σύμβαση για δικούς τους λόγους.
Πάντως, όπως εκτιμούν οι οπτικοί, ούτε φέτος θα καταφέρει ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει αυτή τη σύμβαση, αφού είναι αποφασισμένοι να μην υπογράψουν.
Επιπρόσθετα, σχολίασαν ότι τους καλούν να υπογράψουν κάτι που στους ίδιους δεν έχει σταλεί, ενώ όλο αυτό έρχεται να αυξήσει κι άλλο το χρέος του Οργανισμού προς τα καταστήματα οπτικών, καθώς υπάρχουν οφειλές από το 2011, μετά τη συγχώνευση των ταμείων.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών
Αγαπητοί ασφαλισμένοι, οι Οπτικοί-Οπτομέτρες της χώρας μας αποφάσισαν να μην υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια γυαλιών για τους εξής λόγους:
1. Ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία τα οποία συγχωνευτήκαν σε αυτόν μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.
2. Μας επιβάλλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας των προϊόντων για τα οποία θα έχουμε ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους.
3. Ισχυρίζεται ότι θα μας πληρώνει έπειτα από 90 μέρες. Εμείς αναρωτιόμαστε γι’ αυτό το διάστημα πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις αδύνατες επιχειρήσεις μας έπειτα από 7 χρόνια κρίσης;
4. Συνάδελφοι οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και οι οποίοι έχουν οφειλές λόγω της κρίσης που επιδεινώθηκαν με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων (δηλαδή, κατάσταση όπως αυτή που προτείνεται ξανά), δε θα παίρνουν τίποτα και θα τους παρακρατείται όλο το ποσό.
5. Προτείναμε στον ΕΟΠΥΥ να βοηθήσουμε αναλαμβάνοντας εμείς όλη τη γραφειοκρατία, ώστε ο ασφαλισμένος να μην ταλαιπωρείται σε ουρές, με την προϋπόθεση η είσπραξη να γινόταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν. Και σε αυτό ήταν αρνητικός ο ΕΟΠΥΥ.
6. Και το σημαντικότερο, μας καλεί να υπογράψουμε σύμβαση που δεν έχουμε δει, ανακοινώνοντας στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει! (τα συμπεράσματα δικά σας)
Τελικά, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας; Το ν’ απομονώνεις κάθε φορά έναν επαγγελματικό κλάδο (π.χ. φαρμακοποιούς, λογοθεραπευτές κ.λπ.) και να τον φέρνεις αντιμέτωπο δήθεν με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες, να το πει καθαρά. Όλο αυτό γίνεται για να μη μας πληρώνει ή να κουρεύει τα δεδουλευμένα, ενώ πρώτα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους ασφαλισμένους ατομικά. Γίνεται επιπλέον σαφές ότι επιχειρείται βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο των Οπτικών, εξυπηρετώντας τι;
Καλούμε, λοιπόν, τους ασφαλισμένους να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο ο οποίος προστατεύει τη δημόσια υγεία.
Έχουμε προτάσεις και λύσεις, αλλά, δυστυχώς, δε μας το επιτρέπουν. Αντίθετα, μας ωθούν στην εξόντωση.

Π.Μπ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button