Αγροτικά

Απραξία στην αγορά ελαιολάδου| 3,25 η τελευταία προσφορά στη Λακωνία

Ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µέσα στους επόµενους µήνες και µέχρι το καλοκαίρι περιµένουν οι παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι αυτό το διάστηµα καταγράφεται µείωση τιµών και στασιµότητα στις εµπορικές πράξεις. Εξάλλου η διαγραµµατική καµπύλη που ακολουθούν τους χειµωνιάτικους µήνες οι τιµές του προϊόντος θεωρείται ενδεικτική της περιόδου αυτής.

Σύμφωνα με το agronews, πτώση των τιµών ελαιολάδου στις κύριες αγορές Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Οι τιµές είναι µειωµένες σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στην Ιταλία εντοπίζονται οι υψηλότερες τιµές µεταξύ των τριών, στο παρθένο αλλά και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στη χώρα µας, το έξτρα παρθένο πωλείται στα 3,08 ευρώ στα Χανιά, επίπεδα που είναι 13,5% χαµηλότερα από πέρυσι, όταν η τιµή είχε διαµορφωθεί στα 3,56 ευρώ. Η υψηλότερη τιµή καταγράφεται στη Λακωνία στα 3,37 ευρώ, η χαµηλότερη στο Ηράκλειο µε 3,03 ευρώ και η µέση τιµή στα 3,16 ευρώ.

Eν τω μεταξύ, στασιµότητα στις πράξεις επικρατεί αυτή την περίοδο και για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς της Σητείας, καθώς οι προσφορές που δέχονται κρίνονται ασύµφορες. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Λιθινών Σητείας, η διοίκηση του οποίου αρνήθηκε την προσφορά ντόπιου εµπόρου στα 3,21 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για διαγωνισµό που αφορούσε µια ποσότητα 60 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,3.

Γιουρουκέλη Μαρία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button