Ελλάδα

Αυτά είναι τα 17 νησιά των οποίων την ελληνικότητα αμφισβητούν οι Τούρκοι

Από την Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως την Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος, η Αγκυρα επιδιώκει μεθοδικά να βάψει «γκρίζα» ελληνικά νησία

Δεκαεπτά και στο βάθος 152 και βάλε … νησιά, νησίδες και βραχονησίδες διεκδικεί η Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες. Από την Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως την Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος, η Αγκυρα επιδιώκει μεθοδικά να βάψει «γκρίζα» ελληνικά νησία.

«EGAYDAAK» είναι το αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a devredilmemis Ada Adacik ve Kayaliklar», δηλαδή νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα -όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι- δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες
Το προκλητικό «κρεσέντο» Ερντογανικών και Κεμαλιστών μπορεί να επικεντρώνεται σε 17 ελληνικά νησιά και νησίδες, από τα οποία τα περισσότερα κατοικούνται, αλλά στο βάθος των τουρκικών επιδιώξεων είναι ο έλεγχος μικρών νησιωτικών συμπλεγμάτων προκειμένου να μετατρέψουν το Αιγαίο σε … «γκρίζα» θάλασσα.
Έως πρότινος η Τουρκία ισχυριζόταν πως η Ελλάδα κατέχει παράνομα αριθμό νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, που δεν της παραχωρήθηκαν με συμφωνίες από το 1830, έτος ίδρυσης του ελληνικού κράτους, έως το 1948 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων. Αλλάζοντας τακτική πλέον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που χαρακτήρισε τα Ίμια τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα θέτει ευθέως θέμα κυριαρχίας τουρκικές διεκδικήσεις δεν φαίνεται ωστόσο να περιορίζονται στα 17 νησιά και νησίδες. Με τον κωδικό «EGAYDAAK» η Άγκυρα έχει καταλήξει σε μία μακροσκελή λίστα 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της.

«Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκηση της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε σε απάντησή του στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν την πολιτική του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το
Σε ό,τι αφορά σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση κατάληψης νήσου, περιοχή ενδιαφέροντος και εφαρμογής του τουρκικών σχεδιασμών είναι όλο το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος των νησίδων του Καστελλόριζου, ενώ ως κύριοι στόχοι θεωρούνται τα 152 EGAYDAAK(Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a devredilmemis Ada Adacik ve Kayaliklar), δηλαδή νησιά-νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα (σ.σ. σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς) δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες.

Ωστόσο, η επιλογή κάποιας ή κάποιων από αυτές θα γίνει ανάλογα με την εκάστοτε πολιτικο- στρατιωτική κατάσταση που θα υφίσταται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μάλιστα, οι Τούρκοι πραγματοπζχσψωοιούν ασκήσεις σε εναλλακτικά πεδία ασκήσεων που προσομοιάζουν με τα EGAYDAAK-στόχους με σκοπό τη βελτίωση του επίπεδου της τακτικής εκπαίδευσης βάσει των υπαρχόντων σχεδιασμών τους. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η συνεχής λήψη μέτρων επίγνωσης της κατάστασης σε όλο το Αιγαίο, δεδομένου ότι ο αιφνιδιασμός και η παραπλάνηση θα αποτελέσουν παράγοντες ιδιαίτερης βαρύτητας για τους Τούρκους..Τέλος, στον ακόλουθο τουρκικό πίνακα, μεταφρασμένο στα ελληνικά, φαίνονται τα 152 αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου:

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ

Έκταση : 30,5 τ.χλμ Κάτοικοι –
Γνωστό και ως Πελαγονήσι, βρίσκεται Β.Α. της Αλοννήσου, εντός της Ζώνης Α (αυστηρής προστασίας) του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Οφείλει την ονομασία του στο Μοναστήρι που βρίσκεται στην ανατολική ακτή και είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Παναγίας. Έχουν εντοπιστεί λείψανα Νεολιθικής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Βυζαντινής Περιόδου, ενώ στη θαλάσσια περιοχή εντοπίστηκε ναυάγιο Κλασικών Χρόνων (5ου αιώνα π.Χ.). Μοναδικός κάτοικος ένας .. βοσκός.

Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ
ΦΟΥΡΝΟΙ

Έκταση : 30,5 τ.χλμ Κάτοικοι : 1.033 κατοίκους.
Το μεγαλύτερο νησί της ομώνυμης συστάδας νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που εκτείνεται ανατολικά της Ικαρίας και Ν.Δ. της Σάμου. Στην αρχαιότητα το νησί προμήθευε την Μίλητο με μάρμαρο και από τότε η ανθρώπινη παρουσία είναι συνεχής Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η πλούσια αλιεία και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός, μια και το νησί αποτελεί προορισμό όσων επιζητούν ήρεμες και ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές.

ΘΥΜΑΙΝΑ

Έκταση : 10 τ.χλμ Κάτοικοι : 151 κατοίκους.
Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Φούρνων με δύο οικισμούς (Θύμαινα και Κεραμειδού). Κατά μία εκδοχή πιστεύεται πως η ονομασία της οφείλεται στα πολλά θυμάρια που υπάρχουν εκεί. Διαθέτει μικρό λιμάνι, που προσεγγίζουν πλοία της γραμμής και εκδρομικά σκάφη.

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Έκταση : 17 .χλμ Κάτοικοι : 826 κατοίκους.
Το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικημένο νησί της ομώνυμης συστάδας νησιών του Βορείου Αιγαίου. Βρίσκεται Β.Α. της Χίου και αποτελεί αυτόνομο δήμο. Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και η ονομασία της. Νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση και τόπος καταγωγής πολλών εφοπλιστών Λειτουργούν Ναυτικό Λύκειο, Ναυτικό Μουσείο και Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΣΥΡΝΑ
Έκταση : 7,9 τ.χλμ Κάτοικοι : 0
Είναι το μεγαλύτερο νησί του μικρονησιωτικού συμπλέγματος που περιβάλλει την Αστυπάλαια. Διασώζονται θεμελιώσεις αρχαίου οχυρού και περιβόλων, ενώ από τα ανοιχτά της προέρχεται ρωμαϊκό ναυάγιο που περιείχε μεγάλο θησαυρό από νομίσματα. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Αστυπάλαιας, που την εκμισθώνει για κτηνοτροφική κυρίως εκμετάλλευση. Το νησί διαθέτει υφαλοκρηπίδα και είναι ανεξάρτητη οικονομική ζώνη.

ΚΙΝΑΡΟΣ
Έκταση : 4,5 τ.χλμ Κάτοικοι : 2
Βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου. Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 και επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών.

ΓΥΑΛΙ
Έκταση : 4,6 τ.χλμ Κάτοικοι : 21
Διοικητικά ανήκει στο δήμο Νισύρου. Σήμερα αποτελεί κορυφαίο σημείο εξόρυξης ελαφρόπετρας και περλίτη στον κόσμο με παραγωγή που ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως με μεγάλες εξαγωγές στην Ευρώπη τη Μέση Ανατολή, την Αμερική κ.ά. . Οι κάτοικοι του είναι εργαζόμενοι στην μονάδα εξόρυξης.

ΠΛΑΤΥ
Έκταση : 0,726 τ.χλμ Κάτοικοι : 2
Βρίσκεται Ν.Α. της Καλύμνου και δυτικά της Ψερίμου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Καλυμνίων, που το 1999 παραχώρησε έκταση σε ένα ζευγάρι που πήρε την απόφαση να μείνει μόνιμα εκεί. Αρχικά δεν είχαν ρεύμα και νερό, ενώ στη συνέχεια η ΔΕΗ τοποθέτησε φωτοβολταϊκά για την εξυπηρέτηση τους.

ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΣ
Έκταση : 1,95 τ.χλμ Κάτοικοι : 0
Βρίσκεται Β.Α. της Καλύμνου στο μέσο περίπου της απόστασης με τις μικρασιατικές ακτές. Δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, αλλά διατηρεί στρατιωτική φρουρά που επανδρώνουν το τοπικό φυλάκιο. Η παροχή ρεύματος των εγκαταστάσεων εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκά τόξα και ανεμογεννήτριες, ενώ η τροφοδοσία του με νερό γίνεται από σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης Ανατολικά του νησιού, βρίσκονται οι βραχονησίδες Ίμια.

ΦΑΡΜΑΝΚΟΝΗΣΙ
Έκταση : 3,8 τ.χλμ Κάτοικοι : 10
Βρίσκεται Β.Α. της Λέρου, μόλις 5,5 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού, λειτουργεί φάρος με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες. Εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό, υπάρχει και στρατιωτική φρουρά. Οι Τούρκοι αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο νησί με υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών, διακίνηση μεταναστών και ναυτικές προκλήσεις

ΑΡΚΟΙ
Έκταση : 6,7 τ.χλμ Κάτοικοι : 44
Βρίσκεται Βορειοανατολικά της Πάτμου και πολύ κοντά στο βόρειο άκρο των Λειψών Είναι το μεγαλύτερο νησί του ομώνυμου συμπλέγματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ακόμη 12 νησίδες (Αργελούσσα, Μαράθι, Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι Στρογγυλή, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι, Τσούκα, Σμινερονήσι και Τσουκάκι). Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό.

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Έκταση : 13,4 τ.χλμ Κάτοικοι : 185
Είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος -με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιών- .και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο. Έχει τρεις οικισμούς (Μεγάλο Χωριό, Μικρό Χωριό και Άγιος Γεώργιος) και οι κάτοικοι του ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία, ενώ λειτουργούν και μικρές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Το νησί αποτελεί ι πύλη προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Ευρώπη.

ΒΟΡΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ
Έκταση : 11,91 τ.χλμ Κάτοικοι : 0
Σύμπλεγμα νησιών (Γιαννισάδα, Δραγονάρα, Παξιμάδα, Παξιμαδάκι) Β.Α. της Σητείας. Σύμφωνα με τη μυθολογία δημιουργός των νησιών ήταν ο θεός Διόνυσος. Έρευνες στην Δραγονάρα έχουν φέρει στ φως ερείπια αρχαίου οικισμού. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Natura 2000. Είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους φυσιολάτρες και σε αυτά βρίσκει καταφύγιο το γεράκι Falco eleonorae.

ΔΙΑ
Έκταση : 5,252 τ.χλμ Κάτοικοι : 0
Η Δία, ή Ντία βρίσκεται βόρεια του Ηρακλείου και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Natura 2000 και είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή. Στο νησί φωλιάζει και ο μαυροπετρίτης, είδος γερακιού, όπου ο πληθυσμός του παρακολουθείται από ορνιθολόγους. Το 1976, ο Ζακ-Υβ Κουστώ πραγματοποίησε υποβρύχιες έρευνες στην Δία και ανακάλυψε ίχνη από αρχαίο τεχνητό λιμάνι.

ΝΟΤΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΛΙΒΥΚΟ)
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
Έκταση : 4,26 τ.χλμ Κάτοικοι : 0
Γνωστό και ως Λεύκη, το νησί βρίσκεται στοΛιβυκό Πέλαγος Ν.Α. της Ιεράπετρας Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του θυμίζει αφρικανική έρημο. Όλο το νησί είναι διάσπαρτο από ερείπια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, με πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ένα θέατρο που βρέθηκε με τη σκηνή του. Αγαπημένος προορισμός μονοήμερων εξορμήσεων στις παρθένες παραλίες του.

ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ
Έκταση : 4,743 τ.χλμ Κάτοικοι : 2
Βρίσκεται στο Λιβυκό Πέλαγος Νότια της Ιεράπετρας. Γνωστό και ως Χρυσή, από τις πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά που διαθέτει. Είναι νησί εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πάνω του βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης (κέδρος του Λιβάνου). Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα.

ΓΑΥΔΟΣ
Έκταση : 29 τ.χλμ Κάτοικοι : 152
Βρίσκεται νότια της Χώρας Σφακίων και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εδώ τοποθετείται η μυθολογική Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο. Το νησί έχει πέντε οικισμούς με πρωτεύουσα το Καστρί. Οι τουριστικές υπηρεσίες είναι στοιχειώδεις, αλλά το καλοκαίρι ντόπιοι και τουρίστες ξεπερνούν τους 3.500.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button