ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Γαργαλιάνοι: Θα πουν οι κάτοικοι το… νερό, νεράκι; – Καθυστερεί η έναρξη των εργασιών στη γεώτρηση της Λεύκης

Κίνδυνος να μείνει χωρίς νερό η Δ.Ε. Γαργαλιάνων;

Αφενός η αυξημένη τουριστική κίνηση και αφετέρου η καθυστέρηση στην σύνδεση της γεώτρησης της Λεύκης (η οποία σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή θα έδινε λύση στις αυξημένες ανάγκες), ίσως έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται στο… κόκκινο της λειψυδρίας.

Για την ώρα η ποσότητα του νερού που φτάνει από το Αλικοντούζι φαίνεται πως είναι αρκετή (μαζί με τις γεωτρήσεις του δήμου) για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Γεγονός είναι πως έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας» προκειμένου να διασφαλιστεί η ποσότητα του νερού που θα φτάνει στη δεξαμενή των Γαργαλιάνων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μεγάλη απώλεια νερού. Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα, με την άφιξη των εκδρομέων, η ζήτηση του νερού αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στην ευρύτερη περιοχή.

Η δημοτική αρχή πέρυσι ξεκίνησε τις διαδικασίες για να λυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης στην πόλη των Γαργαλιάνων με την αξιοποίηση της γεώτρησης που υπήρχε στη Λεύκη. Μάλιστα, τότε, ο δήμαρχος σημείωνε τα εξής:

«Είναι γνωστό το θέμα που υπάρχει με την έλλειψη νερού στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Προχωρήσαμε στην αδειοδότηση χρήσης νερού και στην περιβαλλοντική μελέτη για τη γεώτρηση που υπάρχει στη Λεύκη, κατά συνέπεια η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά στη μελέτη για να γίνει η δημοπράτηση του έργου ώστε να λυθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα υδροδότησης», καταλήγοντας πως η παροχή νερού της γεώτρησης της Λεύκης θα ξεπεράσει το 50% της ημερήσιας κατανάλωσης νερού της πόλης των Γαργαλιάνων.

 

Το ιστορικό

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ενέκρινε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΛΕΥΚΗΣ». Στις 30 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο, ενώ στις 12 Απριλίου εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού για το έργο «Αξιοποίηση Γεώτρησης Λεύκης». Στις 30 Απριλίου η προσωρινή ανάδοχος, Μαρία Δημ. Αναστασοπούλου, κλήθηκε να προσκομίσει τα δικαιολογητικά του Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διαγωνισμού, ενώ στις 31 Μαΐου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης για το έργο «Αξιοποίηση Γεώτρησης Λεύκης» και κατακύρωσε το έργο στην Μαρία Δημ.  Αναστασοπούλου με μέση έκπτωση 52,72% το οποίο ανέρχεται σε 106.381,82€. Στη συνέχεια η σύμβαση απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δ. Ελλάδος & Ιονίου όπου έγινε ο έλεγχος νομιμότητας, με την έγκρισή της να δημοσιεύετε μόλις πριν από τέσσερις μέρες, δηλαδή την Τρίτη 3 Ιουλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία της γεώτρησης είναι η ηλεκτροδότησή της. Μάλιστα, στις 31 Μαΐου, η ΔΕΗ με έγγραφό της προς τον Δήμο Τριφυλίας ενημέρωνε πως το κόστος εργασιών ανέρχεται κοντά στις 32.000 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ, με το χρόνο παράδοσης του έργου να φτάνει του δύο μήνες! Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ στις 22 Ιουνίου 2018 αποφάσισε τη έγκριση της δαπάνης, ωστόσο, 35 ημέρες μετά το έγγραφο της ΔΕΗ, τα χρήματα δεν έχουν κατατεθεί και εννοείτε πως δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ηλεκτροδότησης.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται άμεσα αντιληπτό πως είναι πολύ δύσκολο να προλάβει η δημοτική αρχή να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα στον επόμενο μήνα, με ότι συνεπάγεται για την ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης των Γαργαλιάνων.

Εκτός και αν η δημοτική αρχή προχωρήσει σε λύσεις διαφορετικές από ενδεδειγμένες… όπως είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι… με την παράνομη σύνδεση γεώτρησης στη δεξαμενή της πόλης. Αν και… οι ιθύνοντες τότε είχαν απαντήσει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας πως η γεώτρηση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί μόνο για κάτι λίγες ώρες…

 

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο περιγράφεται ως ακολούθως σε επί μέρους τμήματα:

1.Προμήθεια και τοποθέτηση υποβρύχιας αντλίας 70ΗΡ και πλήρως εξοπλισμένου ηλεκτρικού πίνακα,

2.Κατασκευή οικίσκου και εξωτερικής περίφραξης αυτού,

3.Κατασκευή αγωγών μεταφοράς ύδατος στις δεξαμενές Αγίου Κωνσταντίνου και Λεύκης από αγωγό πολυαιθυλενίου Φ110 και ονομαστικής πίεσης 16 ατμ., οι δεξαμενές και η αντλία θα έχουν εξοπλισμό ασύρματου τηλεχειρισμού, η έξοδος της αντλίας θα φέρεις σύστημα με ηλεκτροβάνες για την ομαλή και αυτόματη ρύθμιση της παροχής του ύδατος στις δεξαμενές και ογκομετρικά υδρόμετρα στην κεφαλή του αντλητικού και στις δεξαμενές.

Σημειώνεται ότι η όδευση των αγωγών θα γίνει σε ήδη διανοιγμένους αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button