Αγροτικά

Για ένα έτος η ισχύς παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης βόσκησης

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση (ΦΕΚ Β΄ 1812/2018) και υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε έτους, τυχόν τροποποιήσεις και μεταβολές στη χωροταξική κατανομή ενσωματώνονται στο επόμενο έτος ενίσχυσης.

Μετά την κύρωση των καταστάσεων κατανομής, την επισύναψή τους στην εφαρμογή και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, οι κτηνοτρόφοι ειδοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο από την αρμόδια ΔΑΟΚ στην Περιφέρεια της οποίας βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής τους, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης.

Ο κτηνοτρόφος υπογράφει ότι έλαβε γνώση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής, που εκτυπώνει η ΔΑΟΚ (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν) και εφόσον επιθυμεί, ζητεί και λαμβάνει εκτύπωση ατομικού εντύπου κατανομής.

Η ΔΑΟΚ μετά το πέρας των 30 ημερών, επισυνάπτει στη διαδικτυακή εφαρμογή την συνολική λίστα με τις υπογραφές των κτηνοτρόφων που έλαβαν γνώση.

Κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην ειδοποίηση της ΔΑΟΚ εντός τριάντα (30) ημερών θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τη Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών ως την έγκριση των Διαχειριστικών Σχεδίων.pdf

Σύμφωνα με την απόφαση, αναφέρονται τα εξής:

Κεφάλαιο Β’

Μίσθωση Βοσκήσιμων Γαιών

Άρθρο 4

Καταβολή του μισθώματος των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών

1. Στη δήλωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε χρόνο, ο κτηνοτρόφος εκτός των άλλων, δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί την οικεία Περιφέρεια να εισπράξει για λογαριασμό του, το ποσό της οφειλής με ισόποση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού που έχει δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά την πίστωση αυτού με τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που αφορούν στο συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ως μίσθωμα για τον επιλέξιμο δημόσιο βοσκότοπο που έτυχε κατανομής. Πρότυπο της δήλωσης εξουσιοδότησης προς την αρμόδια υπηρεσία επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο Παράρτημα της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση, που ο κτηνοτρόφος δεν επισυνάψει την σχετική εξουσιοδότηση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως προσδιορισθείσα έκταση, η έκταση που αναλογεί στην κατανομή επιλέξιμου δημόσιου βοσκότοπου.

2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από τη χορήγηση των δικαιούμενων ενισχύσεων αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, το ποσό που οφείλεται και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αποστέλλει το εν λόγω αρχείο προς την Τράπεζα η οποία έχει συμβληθεί με το Ελληνικό Δημόσιο για την διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Η Τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στις λοιπές Τράπεζες στις οποίες διατηρούν λογαριασμό οι δικαιούχοι. Όλα τα Τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να εισπράξουν για λογαριασμό των δικαιούχων το ποσό της οφειλής τους από τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των δικαιούχων. Οι τράπεζες προχωρούν στην είσπραξη των ποσών των μισθωμάτων και τα αποδίδουν στη συνέχεια στο λογαριασμό που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό σε κάθε Περιφέρεια.

Άρθρο 5

Διάθεση μισθώματος

1. Το οφειλόμενο ποσό κατατίθεται υπέρ της Περιφέρειας στα διοικητικά όρια της οποίας ασκείται η βόσκηση, σε ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας με Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 5418.

2. Η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση διάθεσης του ποσού που συγκεντρώνεται στο λογαριασμό αυτό για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως ορίζει η περίπτωση ε της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4351/2015, όπως ισχύει.

Άρθρο 6

Υποχρεώσεις κτηνοτρόφων

Στις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων που απορρέουν από την παρούσα συμπεριλαμβάνονται και εκείνες του άρθρου 8 της αριθμ. 873/55993/20.5.2015 απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άρθρο 7

Κυρώσεις

Μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το επόμενο έτος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button