Αγροτικά

για καταπολέμηση κουνουπιών στη Μεσσηνία

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ανενόχλητα… στις πόλεις, «σουλατσάρουν» τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και στην Πελοπόννησο, με το πρόβλημα, να είναι ιδιαίτερα έντονο στη Μεσσηνία. Την παραδοχή άλλωστε, ότι το αγριογούρουνο στην Πελοπόννησο είναι εισβολέας και πρέπει να εξοντωθεί, έκανε πρόσφατα από την Αρκαδία, στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Ρερορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των υβριδίων που αμολήθηκαν για άσχετους λόγους στο περιβάλλον και γεννοβολούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, κάνοντας λόγο για εισβάλων είδος που πρέπει να εξοντωθεί, αφού όπως είπε βλάπτουν και τα γνήσια αγριογούρουνα. Στην ίδια κατεύθυνση και η κραυγή… αγωνίας των κυνηγών της Μεσσηνίας, οι οποίοι στάθηκαν στο θέμα, στο πλαίσιο του απολογισμού της περιόδου που ολοκληρώθηκε, ζητώντας δραστικά μέτρα.

«ΚΡΑΥΓΗ» ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ  ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

«Το πρόβλημα, είναι πως πλέον έχει εξελιχθεί σε υβρίδιο, με αποτέλεσμα να γεννάει από 8 μέχρι και 12 μωρά, τη στιγμή που το καθαρόαιμο αγριογούρουνο, γεννάει μόλις 2 με 3», δήλωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παντελής Δρούγας, ο οποίος ζήτησε άμεση αντιμετώπιση, είτε με επέκταση του κυνηγιού, είτε με λήψη ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία. «Ακόμη και 15 να επιτραπεί να σκοτώνουμε και πάλι θα υπάρχουν», σημείωσε με νόημα και ο κ. Δρούγας, με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Κώστα Μούζο,  να καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να μελετήσουν το θέμα επιστημονικά, ώστε να πάψει να πολλαπλασιάζεται το είδος. «Φέτος, μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των αγριογούρουνων, καθώς μπορούσες να σκοτώσεις δέκα, από πέντε που ήταν, όμως ο πληθυσμός τους παραμένει πολύ μεγάλος, καθώς έχουν κατέβει ακόμη και στις πόλεις! Είναι θέμα διαχείρισης, η οποία πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά», δήλωσε ο κ. Μούζος, με τον Κυνηγετικό Σύλλογο της Καλαμάτας, να πρωτοπορεί και να μπαίνει μπροστά σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στους κυνηγούς, αλλά όσο και αν φαντάζει οξύμωρο, στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

«Είμαστε ο μοναδικός Σύλλογος που διαθέτει τρεις θηροφύλακες, εκ των οποίων, τους δύο, τους πληρώνουμε εμείς, κι έτσι δεν έχουμε πολλές παρανομίες», ανέφερε ο Παντελής Δρούγας, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό της περιόδου που τελείωσε. «Διενεργήσαμε 2.500 περίπου ελέγχους και βεβαιώσαμε 10 παραβάσεις, από τις οποίες, δύο ήταν σε καταφύγιο, μια σε απαγορευμένη περίοδο και δύο χωρίς άδεια, μια για αγκίστρια, δύο για θηλιές και δύο, για κατοχή ηχομιμητικών συσκευών», ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Καλαμάτας, ο οποίος παραδέχθηκε πως λόγω κρίσης κυρίως, αλλά και μειωμένου πληθυσμού αποδημητικών πτηνών, φέτος, οι άδειες ήταν λιγότερες από πέρυσι. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 2.582 άδειες, 62 λιγότερες από πέρυσι, με κάθε νέα χρονιά, να είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Φέτος βέβαια, καθοριστικός σε αυτήν την κατεύθυνση, ήταν ο ρόλος και του μειωμένου πληθυσμού αποδημητικών πτηνών, όπως τσίχλες, μπεκάτσες και υδρόβια πουλιά, λόγω του ήπιου χειμώνα, με τα ενδημικά θηράματα, τον λαγό, τα αγριογούρουνα φυσικά και την πέρδικα, να έχουν… την τιμητική τους.

 ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

Τα μέλη του Συλλόγου, πέρα από τους ελέγχους εστιάζουν και στην ασφάλεια των κυνηγών, καλώντας όλους, να τηρούν το νόμο, ώστε να σημειώνονται ατυχήματα. Η φετινή χρονιά, εξελίχθηκε αρκετά καλά σε αυτό το επίπεδο. «Πήγαμε πολύ καλά σε επίπεδο ασφαλείας, όπως αποδεικνύει και ο αριθμός των συμβάντων, καθώς είχαμε 5 ατυχήματα, εκ των οποίων τα 3 αφορούσαν σε κυνηγετικούς σκύλους και 2 κυνηγούς. Όλα αποζημιώθηκαν πλήρως από το Σύλλογό μας, ο οποίος είχε και φέτος συνάψει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κώστας Μούζος, που κάλεσε τους κυνηγούς να θηρεύουν αγριόχοιρο, λαγό, ορτύκι και μπεκάτσα, φορώντας πάντα, το  πορτοκαλί γιλέκο. «Είναι υποχρεωτικό από το νόμο μεν, αλλά πάνω απ’ όλα, πολύ σημαντικό για τη ζωή μας», δήλωσε ο κ. Μούζος που ανακοίνωσε πως φέτος θα πραγματοποιηθεί και διαφημιστική καμπάνια γι’ αυτόν τον σκοπό.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και αν αυτό, στα μάτια κάποιων φαντάζει… οξύμωρο, δίνεται σ’ αυτό, πολύ μεγάλη βαρύτητα. «Είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για συλλογή άδειων φυσιγγίων από τους κυνηγότοπους», ανακοίνωσε ο Κώστας Μούζος, ο οποίος ενημέρωσε πως αυτοί που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους άδειους κάλυκες, θα παραλάβουν, ο μεν πρώτος ένα κιβώτιο φυσίγγια και ο δεύτερος με τον τρίτο, μισό κιβώτιο ο καθένας, από τα καταστήματα Αγγελόπουλου και Γιαννουλάκη. «Βέβαια, εμείς έχουμε μεριμνήσει και θα έχουμε και για άλλους», δήλωσε ο γραμματέας, με τον πρόεδρο καταληπτικά, να καλεί όσους ενδιαφέρονται, αν συμμετάσχουν στην εκδρομή του Συλλόγου στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη την 1η Απριλίου, στην έκθεση για το κυνήγι και το ψάρεμα στο ΜΕΚ Παιανίας. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν στο 2721023744 για να δηλώσεις συμμετοχής.

foninews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button