Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Γιορτή στο Παλιό Ρωμύρι Πυλίας – Το χωριό της θρυλικής «Παπαλάμπραινας»

18518192_225558791275185_4922928713710665221_o


Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή στο Παλιό Ρωμύρι, γιορτάζοντας και φέτος τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας, στο ναό ο οποίος χτίστηκε το 1888, οι Ρωμυραίοι γιόρτασαν για τα καλά, ενώ ο σύλλογός τους πρόσφερε άφθονα εδέσματα και ποτά. Στη γιορτή του χωριού παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης.

Το Ρωμύρι ήταν από τα πλούσια χωριά της Πυλίας με ανθρώπους, όπως μας τους περιέγραψαν, «σκληρούς», «εργατικούς» και πολύ «φιλόξενους». Μάλιστα, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, και ιδιαίτερα του δύσβατου, την περίοδο της γερμανικής κατοχής βρήκαν καταφύγιο εκεί πολλοί πατριώτες. Κάποιες δε από τις οικογένειες του χωριού πήραν μέρος και στην Εθνική Αντίσταση.

Περίεργη, πάντως, θεωρείται η ιστορία της μετακίνησης των κατοίκων του χωριού. Οι μαρτυρίες λένε ότι αυτό έγινε σταδιακά μετά τους σεισμούς του 1947, οπότε σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στο χωριό. Μια άλλη εξήγηση αναφέρει την απομάκρυνση των κατοίκων στα μέσα της δεκαετίας του 1960 λόγω του δύσβατου της περιοχής και της μη ρευματοδότησής του.

Η επικρατούσα άποψη, βάσει του αριθμού των ανθρώπων που ρωτήσαμε, λέει ότι η μεταφορά έγινε το 1974, σύμφωνα με πρόταση της τότε Νομαρχίας και την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο μας γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Βασιλόπουλος. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης και αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε περισσότερο πεδινή περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή κοινότητα Μεσοποτάμου, σε συγχώνευση με το χωριό Βελή.

Βεβαίως, το Ρωμύρι έγινε θρύλος εξαιτίας της Παπαλάμπραινας και του γνωστού τσάμικου τραγουδιού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button