Αγροτικά

Γλυφοσάτη: ανασκόπηση στα επίπεδα των καταλοίπων

Η EFSA ολοκλήρωσε την επανεξέταση των μέγιστων επιπέδων glyphosate τα οποία επιτρέπεται νομίμως να υπάρχουν στα τρόφιμα.

Η ανασκόπηση βασίζεται σε δεδομένα σχετικά με τα κατάλοιπα glyphosate στα τρόφιμα που υποβάλλονται στην EFSA από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (ΑΟΚ) ορίζονται ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να προστατεύονται από τις υπερβολικές ποσότητες glyphosate στη διατροφή τους. Βασίζονται σε ανάλυση όλων των υφιστάμενων εγκεκριμένων χρήσεων του ζιζανιοκτόνου στην ΕΕ.

Οι αβεβαιότητες που προκύπτουν από τα κενά στα υποβληθέντα στοιχεία υποδεικνύονται στην αξιολόγηση (για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε την πλήρη αιτιολογημένη γνώμη). Η ανασκόπηση – που καλύπτει όλες τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί επεξεργασία με glyphosate – περιλαμβάνει αξιολόγηση κινδύνου που δείχνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Για την αξιολόγηση αυτή, η EFSA συνέκρινε τη δίαιτα ενηλίκων και παιδιών στην ΕΕ με τις τιμές ασφαλούς πρόσληψης που συνέστησε η EFSA το 2015.

Υγεία των ζώων

Τα δεδομένα από την αναθεώρηση των ΑΟΚ αποτέλεσαν μέρος των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε μια δεύτερη έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, η οποία αξιολογεί τις δυνητικές επιπτώσεις των υπολειμμάτων της glyphosate στη ζωοτροφή στην υγεία των ζώων.

Η αξιολόγηση εξέτασε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της γλυφοσάτης στις ζωοτροφές, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων ζωοτροφών. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το glyphosate δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην υγεία των βοοειδών, των προβάτων, των χοίρων, των αλόγων και των κοτόπουλων.

Τι είναι τα ΑΟΚ;

Τα ΑΟΚ είναι τα ανώτερα επίπεδα των καταλοίπων φυτοφαρμάκων που είναι νόμιμα επιτρεπτά εντός ή επί τροφίμων ή ζωοτροφών, βάσει της ορθής γεωργικής πρακτικής και της χαμηλότερης έκθεσης των καταναλωτών που είναι αναγκαία για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Προέρχονται από μια συνολική εκτίμηση των ιδιοτήτων της δραστικής ουσίας και της προβλεπόμενης χρήσης του φυτοφαρμάκου.

Αυτά τα νομικά όρια ισχύουν επίσης για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button