Τοπικά Νέα

“Δημιουργική –καλλιτεχνική” αξιοποίηση των απορριμμάτων στον δήμο Τριφυλίας

Πολλοί/ές, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων, κατηγορούν τη δημοτική αρχή Τριφυλίας ότι δεν κάνει τίποτα απολύτως για τα  απορρίμματα και ιδιαίτερα  στο θέμα της ανακύκλωσης.

Όμως, η «πραγματικότητα» τους διαψεύδει γιατί γίνονται «ενδιαφέροντα και άκρως οικολογικά πράγματα», όπως φαίνεται στις φωτογραφίες :

Στην πρώτη φωτογραφία έχουμε μια «εικαστική παρέμβαση», με τη βοήθεια του ανέμου. Νάιλον άσπρο, από παρακείμενο κάδο, τυλίγει μια ελιά (στο δρόμο προς  Βρωμονέρι). Μικρότερα κομμάτια νάιλον και άλλα απορρίμματα «διανθίζουν» το τοπίο γύρω από την ελιά.

Στη δεύτερη φωτογραφία έχουμε «καλλιτεχνική –εικαστική  απόθεση» απορριμμάτων (νάιλον, πολυθρόνες, ντουλάπια, σάκοι με μπάζα, λάστιχα ποτίσματος, οικιακά απορρίμματα…. κ.λ.π.) έξω από τους κάδους.

Έχουμε επίσης «καλλιτεχνικές παρεμβάσεις» από σκύλους, γάτες και άλλα, πιθανόν, ζώα.

Μεγάλο «καλλιτεχνικό», «αισθητικό»  και «οικολογικό» ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και άλλα παρακείμενα  σε κάδους χωράφια ή ακόμη και οικόπεδα  εντός της πόλης.

Η περιφέρεια του δήμου Τριφυλίας έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτό , «καλλιτεχνικό εργαστήρι» με «δημιουργίες» από τα απορρίμματα της περιοχής μας.

Οι εικόνες αυτές, που τις συναντάς σχεδόν παντού, (στη  θάλασσα, στα χωριά, στους   περιφερειακούς δρόμους, στα χωράφια, στα ρέματα , στον παραλιακό δρόμο, έξω από το σπίτια μας…..), δεν ενοχλούν  κάποιον/α από τη δημοτική αρχή; Κατά τα άλλα, λένε ότι,  νοιάζονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.  Μήπως τις θεωρούν κάτι σαν αξιοθέατο για να «προσελκύσουν» επισκέπτες;

Βέβαια, η ευθύνη για αυτές τις εικόνες δεν βαρύνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή αλλά και τους πολίτες, εκείνους που πετούν ανεξέλεγκτα κάθε είδους απορρίμματα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή η στάση τους για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους

Στη δημοτική αρχή, δεν ενημερώνεται και δεν διαβάζει κανείς, για τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και τον πλανήτη και για την ανάγκη συμμετοχής των δήμων σε προγράμματα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους,  αλλά και για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών  και ιδιαίτερα της νέας γενιάς;

Oι δημοτικοί μας παράγοντες δεν διαβάζουν στο διαδίκτυο για το τι κάνουν και τι προγράμματα υλοποιούν στον τομέα της ανακύκλωσης  οι άλλοι δήμοι και πώς διαχειρίζονται το θέμα των απορριμμάτων;

Γιατί δεν αξιοποιούν και δεν εφαρμόζουν τις καλές πρακτικές  άλλων δήμων;

 

20-5-2018                                                                               Γιάννης Σ. Γκόνης

 

Υ.Γ. Όσοι και όσες ενοχλούνται από τις άσχημες εικόνες των «σκουπιδιών» (έτσι τα θεωρεί η δημοτική αρχή) προτείνω να τις ανεβάζουμε στο διαδίκτυο μήπως και συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη σημασία του θέματος και δείξουμε όλοι και όλες μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία..

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button