Αγροτικά

Δημοσιονομική πειθαρχεία: μείωση των άμεσων πληρωμών για τη χρηματοδότηση του αποθεματικού για κρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα πρόταση για τη μείωση των δαπανών για τη στήριξη των γεωργών για το οικονομικό έτος 2019 για τη χρηματοδότηση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Η επονομαζόμενη πρόταση δημοσιονομικής πειθαρχίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο και μειώνει τις δαπάνες στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) – συγκεκριμένα των άμεσων πληρωμών που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) – προκειμένου να διατεθούν 400 εκατομμύρια ευρώ (το 2011 τιμές) για την κάλυψη πιθανών κρίσεων στις γεωργικές αγορές.

Η πρόταση για το 2019 αποσκοπεί στη μείωση των άμεσων πληρωμών της ΚΓΠ άνω των 2.000 ευρώ κατά 1.422184%. Αυτό αποκλείει τις πληρωμές σε Κροάτες αγρότες, καθώς εξακολουθούν να εισέρχονται στο καθεστώς λόγω της προσχώρησής τους στην ΕΕ το 2013.

Τα εξοικονομηθέντα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως αποθεματικό για κρίση ύψους 468,7 εκατομμυρίων ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) που θα διατεθεί το 2019 προϋπολογισμός. Το επιτόκιο είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που εφαρμόστηκε το 2018, δηλαδή 1,388149%, το οποίο επέτρεψε ένα αποθεματικό ύψους 459,5 εκατ. Ευρώ.

Εκτός από τη δημιουργία ετήσιου αποθεματικού για κρίση, ο μηχανισμός δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες του ΕΓΤΕ παραμένουν εντός των ετήσιων ορίων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συνολικού επταετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (το λεγόμενο ΠΔΠ).

Ωστόσο, οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τις άμεσες πληρωμές και τις δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά για το 2019 δείχνουν ότι θα είναι εντός του συμφωνημένου ορίου και ως εκ τούτου η παρούσα πρόταση δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν προβλέπει καμία μείωση για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΚΓΠ, τα ποσά που παράγονται από τη δημοσιονομική πειθαρχία που παραμένουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του ΕΓΤΕ στο τέλος του οικονομικού έτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του αποθεματικού για κρίση, πρέπει να επιστραφούν στους γεωργούς. Από την ίδρυση του αποθεματικού για την κρίση το 2014, δεν χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιηθεί και τα χρήματα που έχουν διατεθεί κάθε χρόνο έχουν διατεθεί εκ νέου στους αγρότες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button