ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Διήμερο παρουσίασης και γευσιγνωσίας Τριφυλιακών Οίνων

ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ


Ιδανικό χώρο για γευσιγνωσία κρασιών και ευχάριστα βράδια αποτελεί ο υπέροχος, καταπράσινος και δροσερός κήπος του Παλιού Νερόμυλου, δίπλα στο ποταμάκι με τα καλάμια και τα πλατάνια. Στην κάτω αυλή με το χαλίκι, δίπλα στον καλαμιώνα και το μεγάλο σφεντάμι στη βορεινή πλευρά, με τα αρώματα από τα βότανα του κήπου, οι διοργανωτές, ο Παλιός Νερόμυλος και ο Νίκος Ιμιρζιάδης, θα φιλοξενήσουν για ένα διήμερο την παρουσίαση των τοπικών οίνων, που παράγονται από το Τριφυλιακό αμπελοτόπι.

Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ότι στην Τριφυλία, η αμπελουργία και η οινοποίηση αποτελούν βασικό ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι από εδώ πέρασε και ο θεός Διόνυσος και με το ραβδί του χτύπησε τη γη και μας χάρισε το υπέροχο νερό του Αηλαγούδη. Τα τελευταία χρόνια ο Τριφυλιακός αμπελώνας καλλιεργείται από οινοποιούς με αγάπη, γνώση και μεράκι, η παραγωγή κρασιού γίνεται με τέχνη, εμφιαλώνει πολυάριθμες ετικέτες και βραβεύεται διεθνώς. Η Τριφυλία είναι στην ουσία το αμπελοτόπι της Μεσσηνίας, με πολλά οινοποιεία, σπουδαίους οινοποιούς και μεγάλες προοπτικές. Οι κυρίαρχες καλλιεργήσιμες ποικιλίες στην Τριφυλία είναι οι Ροδίτης (Αλεπού), Cabernet Sauvignon, Ugni Blanc, Φιλέρι, Μαυρούδι, GrenacheRouge, Chardonnay, Cabernet Frank, Grenache Blanc.

Ο οινοτουρισμός, επίσης, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική που ακόμα δεν έχει αναδυθεί στην περιοχή, παρά κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, ιδιαίτερα από το COSTA NAVARINO. Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι μόλις χθες Σάββατο(12/8), στην εφημερίδα Ελευθερία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ.Δ.Μανιάτης υπογράφει ένα ωραία άρθρο με θέμα « Οινοτουρισμός : προοπτικές στην Μεσσηνία», στο οποίο αναγνωρίζει ότι «οινοπαραγωγή και αμπελώνες» για τη Μεσσηνία είναι κυρίως η Τριφυλία. Αυτήν την μοναδικότητα και την προοπτική της Τριφυλίας οι διοργανωτές προσπαθούν να αναδείξουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.
«Ονομάσαμε Οινοποιήματα την εκδήλωση αυτή γιατί το κρασί από μόνο του είναι ένα ποίημα» μας λέει ο Νίκος Ιμιρζιάδης, « αλλά είναι και πολιτισμός και κουλτούρα και θεώρηση ζωής μαζί και έχει τον τρόπο να μεταδίδει αυτές τις αξίες». Η παρουσίαση-γευσιγνωσία θα γίνει 2 ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή 17 και 18 Αυγούστου, στον Παλιό Νερόμυλο, στην Κυπαρισσία, 20.00-23.00. Την Παρασκευή, στις 21.30, θα υπάρξουν ομιλίες από ειδικούς του κρασιού. Θα μιλήσει ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Γεωργικής Υπηρεσίας Τριφυλίας και ο κ. Γιάννης Αλαγεωργίου, διακεκριμένος οινολόγος και οινοποιός.
Η συμμετοχή των οινοποιών της Τριφυλίας θα είναι καθολική και η παρουσίαση των τοπικών οίνων του Τριφυλιακού αμπελώνα με παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες θα γίνει με την απαιτούμενη οινική δεοντολογία που θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες, φίλους του κρασιού, να γνωρίσουν την τοπική παραγωγή και τις τοπικές ετικέτες.

Περισσότερες πληροφορίες στον Παλιό Νερόμυλο : 27610-25797

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button