Τοπικά Νέα

Διαξιφισμοί στο ΠεΣυ για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων

Μετά την πολύωρη πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα τον απολογισμό του έτους 2017, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, ακολούθησε τακτική συνεδρίαση του Σώματος, με κεντρικό θέμα την ερώτηση που κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την πορεία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Σημειωτέον ότι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να συζητηθεί στα εκτός ημερησίας, αλλάη περιφερειακή αρχή αποφάσισε να συζητηθεί εντός.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια «επανάληψη» των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής αλλά και των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης επάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων που, σημειωτέον, ξεκίνησε το 2012 και ακόμα δεν έχει υπογραφεί, την ώρα που άλλες ΣΔΙΤ έχουν προχωρήσει με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Πατσαρίνος λαμβάνοντας τον λόγο, υπογράμμισε ότι έχουν προκύψει πολλά στοιχεία για το έργο διαχείρισης της Περιφέρειας για τα απορρίμματα, γεγονός που αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό, όπως αυτό ήρθε στην επιφάνεια με τις επιστολές δύο ιδιοκτητών οικοπέδων στην Παλαιόχουνη, όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί.

Από τις μελέτες έως τις συμβάσεις, όλο το έργο είναι θέμα εταιριών και όχι του Δημοσίου.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι από την αρχή αφήσατε το έργο στον ιδιώτη, λες και θα συνεργαζόταν με το Δημόσιο. Η ιδιωτική χωροθέτηση βγάζει σκάνδαλα και πρέπει κάποιος να απαντήσει», είπε ο κ. Πατσαρίνος και έκανε λόγο για στρεβλώσεις και αυταρχισμό.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι την οικονομική προσφορά την πληροφορήθηκαν οι πολίτες με την έλευση της τωρινής κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι ο ΠΕΣΔΑ που είχε δημιουργήσει ήταν «μαϊμού».

Επιβληθήκατε στους δημάρχους, δεν τους παραπλανήσατε.

Τέλος, ο κ. Πατσαρίνος αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των δέκα βουλευτών της ΝΔ το 2017, τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή νίπτει τας χείρας της στα δύσκολα και ότι στα εύκολα ισχυρίζεται ότι το έργο είναι όλο δικό της, ενώ χαρακτήρισε «πάπια» την Αποκεντρωμένη, που δεν μιλάει.

Η Περιφέρεια δεν μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε τίποτα, όταν υπάρχει ΜΠΕ που ταυτίζεται με τα ιδιοκτησιακά εκεί.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Πουλάς, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία, όπως είπε, χιλιάδων πολιτών της Πελοποννήσου.

Ο κ. Γόντικας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι οι «ιθαγενείς» της Παλαιόχουνης θα πάρουν ψίχουλα, και ότι τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα:

Αν γίνεται τέτοιος χαμός με την αγορά των οικοπέδων, σκεφτείτε τι γίνεται με όλο το έργο.

Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας με τον οποίο η Εθνική Τράπεζα ζητεί από τη ΔΕΗ να δεχθεί 90.000 τόνους υλικού μολυσμένου με αμίαντο, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη ότι έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του.

«Αν σήμερα η Εθνική λέει στη δημόσια ΔΕΗ να θάψει 90.000 τόνους αμίαντο, σκεφτείτε τι θα γίνει αύριο αν οι εγκαταστάσεις αυτές γίνουν αντικείμενο ιδιοκτησίας εταιριών», επεσήμανε.

Έχουμε να κάνουμε με ένα διαχρομνικό έγκλημα που μπάζει από παντού. Το ΠεΣυ να πάρει την απόφαση να σταματήσει τη διαδικασία υπογραφής της ΣΔΙΤ.

Ο κ. Τζαμουράνης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να χειριστούν το πρόβλημα, αλλά τα έκαναν χειρότερα. Στη συνέχεια, μίλησε για την αποθέωση της καπιταλιστικής παραγωγής που βασίζεται στην παραγωγή σκουπιδιών και είπε ότι είναι απαράδεκτο στο έργο της ΣΔΙΤ να μην υπάρχουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στον σχεδιαστή, στον χρηματοδότη, στον κατασκευαστή και στον εκμεταλλευτή. Ακόμη, έκανε λόγο για τον κίνδυνο να μείνει ένας τεράστιος όγκος σύμμεικτων απορριμμάτων που θα πρέπει κάποτε ή να ταφούν ή να καούν, δημιουργώντας περιβαλλοντικό πρόβλημα πολύ σοβαρό.

Ο κάθε Δήμος να διαχειριστεί τα απορρίμματα μόνος του, χωρίς υψηλό κόστος. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στην κυνέρνηση, ούτε στην Περιφέρεια ούτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κυρία Λυμπεροπούλου σε μια πολύ σύντομη τοποθέτηση ζήτησε να μάθει αν το Ελεγκτικό γύρισε πίσω τη σύμβαση και αν εμπλέκεται η επριφερειακή αρχή με το ιδιοκτησιακό της Παλαιόχουνης, χωρίς πολιτικά ανούσιες κραυγές, όπως είπε.

Ο κ. Χρυσαδάκος, τέλος, χαρακτήρισε τον ΦΟΔΣΑ πολιτικά ακρωτηριασμένο όργανο και υπογράμμισε ότι το Ελεγκτικό ζητεί να ενημερωθεί για τις προσφυγές και τις ενστάσεις, δηλαδή για όλο το οικοδόμημα,ενώ έκανε λόγο  για απάτες εν γνώσει της περιφερειακής αρχής.

Θα φτάσουμε στις επόμενες εκλογές και εκεί θα λογοδοτήσετε. Η κοινωνία δεν έχει αγκαλιάσει το έργο σας.

Ο κ. Γούργαρης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι το έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ είναι πολύ κοστοβόρο, και αναφέρθηκε στην επιλογή της Παλαιόχουνης,που μόνο τυχαία δεν είναι, ενώ μίλησε για τη χωροθέτηση που προβλέπει η ΣΔΙΤ:

Η Μεγαλόπολη που είναι ήδη επιβαρυμένη, θα γίνει χαβούζα.

«Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν απλώς μια κωλοτούμπα. Τα έδωσαν όλα στην ΤΕΡΝΑ.»

Η κυρία Νικολάκου, απαντώντας, επσήμανε ότι η συζήτηση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος θύμισε πολιτικό αχταρμά, καθώς κάθε παράταξη μίλησε εξ ονόματος του κόμματος που αντιπροσωπεύει. «Αυτό το έργο το παλεύουμε από το 2012 και το έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις. Γνωρίζαμε ότι θα έβγαζε στην επιφάνεια την πολιτική ανικανότητα κυβερνήσεων, νομαρχών, υπουργών, ενώ θα εμφάνιζε την κατασπατάληση χρήματος και ότι θα αντιδρούσαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τατούλη και της Περιφέρειας.

Ο κ. Τατούλης ανέλαβε την πιο βρώμικη περιφέρεια της Ευρώπης.

«Το έργο θα γίνει, επειδή είναι ένα έργο που το απαιτεί η κοινωνία», υπογράμμισε η κυρία Νικολάκου. «Αν το έργο δεν σας αρέσει,ακυρώστε το, λέγαμε από το 2016. Αλλά δεν το ακύρωσαν. Ο ΦΟΔΣΑ με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε, κι εσείς λέτε ότιτον παραπλανήσαμε.»

Παραπλανήσαμε τόσους έμπειρους δημάρχους; Όχι!

Απαντώντας στην κυρία Λυμπεροπούλου, η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ο ΦΟΔΣΑ υπερψήφισε το έργο και επικαιροποίησε το «ναι» πιο καθαρά, αλλά η παράταξή της δεν το αναγνωρίζει ακόμα. Το Ελεγκτικό, όπως είπε, ζήτησε καθαρά διαδικαστικά στοιχεία. Στη συνέχεια, η κυρία Νικολάκου αναφέρθηκε στην υπόθεση του ιδιοκτήτη που παραπλανήθηκε στην Παλαιόχουνη, όπως είπε, αναφέροντας ότι αν έχει δίκιο ο κ. Μπέζος, υπάρχουν οι θεσμοί που θα τον δικαιώσουν, όπως και οποιονδήποτε άλλον.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πέρασε από τα δικά μας γνωμοδοτικά όργανα. Δεν το ξέρετε;

«Πλησιάζει η ώρα να λύσειο κ. Τατούλης το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πελποννήσου», είπε η κυρία Νικολάκου και αντέκρουσε την κατηγορία ότι η περιφερειακή αρχή χειρίστηκε το έργο ως αρπαχτή.

Ως προς τη στάση των δέκα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που καταφέρθηκαν εναντίον της ΣΔΙΤ, η κυρία Νικολάκου είπε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει την Περιφέρεια.

Η δύναμη του έργου μας είναι η τήρηση της νομιμότητας.

Γαλανιάδη Εύα arcadiaportal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button