ΑγροτικάΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Δικαίωμα και υποχρέωση η δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά

2.


Τα Φιλιατρά δικαιούνται τη δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής και η Ελληνική Πολιτεία, η κυβέρνηση με τους Οργανισμούς και φορείς της, έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει στην πράξη και να ικανοποιήσει αυτό το δικαίωμα. Η δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, ως πρόταση, δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε κάτι που δε μπορεί να υλοποιηθεί. Ίσα ίσα που στα Φιλιατρά, επειδή υπάρχει σύγχρονη δομή του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” με κτιριακές υποδομές που καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης Γεωργικής Σχολής, είναι αρκετά εύκολο. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Πολιτική βούληση η οποία, βεβαίως, πρέπει να εκφραστεί από «κάτω» προς τα «πάνω». Η τοπική κοινωνία, το ζητά. Οι αγρότες, το επιθυμούν. Οι φορείς, το επιδιώκουν. Οι κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες με αρμοδιότητα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, συνηγορούν. Δυστυχώς, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας, κωφεύει. Κι αυτό είναι περίεργο. Πώς γίνεται όλοι να θέλουν τη δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά και η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κωφεύει; Δεν αναγνωρίζει ότι τα Φιλιατρά αποτελούν κέντρο της γεωργικής παραγωγής και δραστηριότητας στην περιοχή και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα; Δεν αναγνωρίζει ότι οι Φιλιατρινοί παραγωγοί είναι προοδευτικοί, εργατικοί και με μόχθο, ιδρώτα αλλά και μεράκι παράγουν προϊόντα ποιότητας που είναι ξακουστά και φημίζονται σε όλο τον κόσμο με τις εξαγωγές που γίνονται; Δεν αναγνωρίζει ότι στα Φιλιατρά, θερμοκήπια και καλλιέργειες, είναι στην πρωτοπορία και την καινοτομία και η τεχνολογία και τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν στις καλλιεργητικές μεθόδους και πρακτικές τους οι Φιλιατρινοί παραγωγοί αποτελούν αντικείμενο έρευνας από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και φορείς; Δεν αναγνωρίζει τη συμβολή των γεωργικών εισοδημάτων των Φιλιατρών στην τοπική και εθνική οικονομία; Δεν αναγνωρίζει ούτε καν τη συνεισφορά από τη δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά στην τοπική ανάπτυξη;

Δημόσια πρόταση
Από το Νοέμβριο του 2012 κατατέθηκε δημόσια η πρόταση για δημιουργία Σχολής Κηπευτικών στα Φιλιατρά. Σε εκδήλωση τελετής λήξης και απονομής βεβαιώσεων σε Νέους Αγρότες που παρακολούθησαν πρόγραμμα κατάρτισης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου “ΔΗΜΗΤΡΑ” Φιλιατρών, το οποίο ήταν μάλιστα και το πρώτο σεμινάριο που διεξήχθη στις σύγχρονες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Κέντρου μετά από πολλά χρόνια, με θεματικό αντικείμενο τα Κηπευτικά, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε με έμφαση πως «τα Φιλιατρά δικαιούνται μια Σχολή Κηπευτικών». Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια και συχνά πυκνά, το θέμα της Σχολής στα Φιλιατρά τίθεται, δοθέντων ευκαιριών, στο δημόσιο διάλογο.

Πρόσφατα
Το αίτημα – πρόταση για δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, παραμένει λοιπόν διαρκές και έντονο και πρόσφατα, στις 30 Αυγούστου, στην τελετή λήξης προγράμματος κατάρτισης Νέων Γεωργών στο Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Κυπαρισσίας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, το επανέλαβε! Μάλιστα, το αίτημα, ως μια πρώτη συζήτηση και προσέγγιση, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Δρ. Γεώργιο Καρέτσο, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρόθεση του ΕΛΓΟ να συνεργαστεί με τις Αρχές και τις υπηρεσίες για το καθεστώς που μπορούν να υλοποιήσουν τη λειτουργία μιας τέτοιας δομής στα Φιλιατρά και θετικά εκφράστηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ενώ παρών στη συζήτηση κι εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής δήμαρχος Τριφυλίας, Γιάννης Μερκούρης. Αυτά συνέβησαν την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Κι όμως, την Πέμπτη 31 Αυγούστου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και δεν ειπώθηκε κουβέντα, ούτε λέξη. Την επόμενη μέρα, δηλαδή, της εκδήλωσης όπου τέθηκε και σε συζήτηση και δημόσια το θέμα της πρότασης – αιτήματος για δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και δεν μπήκε ούτε σαν θέμα προ ημερήσιας διάταξης, ούτε και σαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά.
Ένα τόσο σπουδαίο θέμα, αποσιωπήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας επειδή δεν το έθεσε η δημοτική Αρχή Τριφυλίας στο Σώμα. Γιατί αποσιωποιήθηκε το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και γιατί, άραγε, κωφεύει η δημοτική Αρχή Τριφυλίας; Αν, δε, ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί και να μη γνώριζαν οι πολιτικοί παράγοντες της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας αυτή την πρόταση και συζήτηση και τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Σώματος, πράγμα που δεν ισχύει, δε μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο και για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την προσεχή Τετάρτη και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν έχει εγγραφεί η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, παρόλο που όλοι γνώριζαν για την πρόταση, τη συζήτηση και τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν για το θέμα στις 30 Αυγούστου επειδή στα τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν και προβλήθηκαν εκτενή ρεπορτάζ.
Η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά είναι δικαίωμα των Φιλιατρών και των Φιλιατρινών, καθώς και των αγροτών της περιοχής και υποχρέωση της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας είναι άμεσα και επίσημα να προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την Τετάρτη το απόγευμα, έστω και προ ημερήσιας διάταξης ή εκτός ημερήσιας διάταξης, να τεθεί και συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά και να ληφθεί σχετική απόφαση προκειμένου να ετοιμαστεί φάκελος, με πρόταση στοιχειοθετημένη και τεκμηριωμένη με επιχειρήματα, σε συνεργασία με το Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Κυπαρισσίας του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τους αγροτικούς συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, το Σύλλογο Γεωπόνων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου κ.ά. και να υποβληθεί στο ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
Η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά είναι πρόταση και αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας της Τριφυλίας και η δημοτική Αρχή Τριφυλίας πρέπει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την Τετάρτη το απόγευμα να συζητήσει το θέμα. Θα το πράξει ή θα κωφεύσει για ακόμα μία φορά;

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button