Τοπικά Νέα

Δραματική αύξηση της φτωχοποίησης και στη Μεσσηνία

Η λαίλαπα των δυσβάσταχτων κυβερνητικών μέτρων, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η γενικευμένη και διαρκής μείωση των εισοδημάτων, η απώλεια της εργασίας, έχει οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες κατοίκους.
Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η φτώχεια που πλήττει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να αναζητούν τροφή ακόμη και στους κάδους απορριμάτων.
Τέτοιες εικόνες είχαμε δει και στην Καλαμάτα πριν από μερικά χρόνια, ενώ πλέον σπανιότερα, αφού οι Δήμοι και οι Μητροπόλεις Μεσσηνίας και Τριφυλίας «έχουν σηκώσει τα μανίκια» και, όπως δηλώνουν, είναι δίπλα σε όποιον χρειαστεί βοήθεια.
Το Νοέμβριο η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Μεσσηνίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», παρέλαβε τα εξής προϊόντα: 8.572 τεμάχια των 500 γραμμαρίων μοσχάρι και 9.612 τεμάχια των 500 γραμμαρίων χοιρινό. Τα ανωτέρω είδη παραδόθηκαν στους Δήμους-εταίρους σκοπό να διανεμηθούν στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Μητρόπολη Μεσσηνίας
«Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια αυξάνονται,ενώ μειώνονται όσοι προσφέρουν βοήθεια»

Από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας μας μίλησε ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος, μάλιστα, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν και ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.
Όπως είπε, είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά πλήττονται από την οικονομική κρίση, τη δυσβάσταχτη φορολόγηση και όλα όσα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έτσι, η Μητρόπολη Μεσσηνίας συνεχίζει καθημερινά να δέχεται ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παραθέτουν αιτήματα για βοήθεια. Από την πλευρά της, λοιπόν, προσπαθεί, κατά το μέτρο του δυνατού, είτε μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου είτε μέσω των ενοριακών ταμείων, να απαλύνει αυτόν τον πόνο και να σταθεί αρωγός.
Στόχος της Μητρόπολης, όπως παρατήρησε ο πρωτοσύγκελος, είναι να σταθεί «ως μάνα δίπλα στον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπο». Για το λόγο αυτό δεν τον αντιμετωπίζουν ούτε ως επαίτη ούτε ως άγνωστο, θεωρώντας ότι για να βοηθήσεις κάποιον, πρέπει να κάνεις το πρόβλημά του δικό σου.
Επίσης, βασικό είναι ότι η τοπική Εκκλησία βλέπει τον κάθε άνθρωπο που χρήζει ανάγκης χωρίς να γίνεται διαχωρισμός αν αυτός είναι χριστιανός ή μη, Έλληνας ή όχι. Κι αυτό, γιατί η Εκκλησία και ο Χριστός δεν κοιτάζουν ούτε θρησκευτική, ούτε φυλετική, ούτε και εθνική ταυτότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι δράσεις κατά τις φετινές γιορτινές ημέρες
Μιλώντας για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο π. Φίλιππος είπε ότι η Μητρόπολη στάθηκε αρωγός κατά το μέτρο του δυνατού σε οικογένειες που δεν έχουν αυτό το οποίο παλιότερα πετούσαν, όπως το χθεσινό ψωμί που θεωρείτο μπαγιάτικο. Σήμερα κάποιες οικογένειες δεν έχουν ούτε αυτό.
Για αυτές τις οικογένειες, λοιπόν, η τοπική Εκκλησία έκανε τον έρανο αγάπης, και με την ευκαιρία ο π. Φίλιππος θέλησε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τις κυρίες που πόρτα- πόρτα μάζεψαν τα χρήματα, ώστε να βοηθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι έχοντες ανάγκη συνάνθρωποι.
Δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και το μεσσηνιακό λαό που ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας.
Σχετικά με τα Ιδρύματα που διαθέτει η Μητρόπολη, ανέφερε ότι προσπαθούν να παράσχουν στους τροφίμους την καλύτερη δυνατή διαβίωση, με στόχο να μην τους λείψει τίποτα και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε ένα ίδρυμα φιλοξενίας. Όλα, δε, τα παραπάνω γίνονται υπό το απρόσκοπτο και συνεχές ενδιαφέρον του μητροπολίτη Μεσσηνίας, που αγωνιά και αγωνίζεται προκειμένου και τα ιδρύματα να λειτουργούν άψογα, και εν γένει το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, σε συνάφεια και σε συνέργεια με το λειτουργικό και πνευματικό έργο, «να αποβαίνουν συνεπικουρία και πάνω από όλα αναγκαία για το συνάνθρωπο». Έτσι τόνισε πως, ό,τι και αν χρειάζεται ο καθένας, μπορεί να το βρει στην Εκκλησία, από το χαμόγελο και τον καλό λόγο μέχρι και τη βοήθεια σε ανάγκες και αιτήματα τα οποία αγγίζουν είτε θέματα υγείας, είτε προσωπικά, είτε οτιδήποτε μπορεί να φέρει κάποιον σε δυσχερή θέση να χτυπά την πόρτα κάποιου άλλου και να ζητά.

Μιλώντας με αριθμούς
Το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, όπως είπε ο πρωτοσύγκελος, ξεπερνά το 1,5 εκ ευρώ το χρόνο, νούμερο, βέβαια, που περιλαμβάνει και τους μισθούς των εργαζομένων στα Ιδρύματα.
Ειδικότερα για το Φιλόπτωχο Ταμείο, του οποίου μέχρι πρότινος ηγείτο, ανέφερε ότι η βοήθεια που προσφέρει ξεπερνά τα 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ τα 250.000 ευρώ αγγίζουν τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, που είναι 38 στο σύνολο στην επικράτεια της Μητρόπολης.
Σε επίπεδο Καλαμάτας, βοηθούνται περίπου 350 οικογένειες, αριθμός περίπου ίδιος με πέρυσι.

Τα έξοδα για τις βοήθειες αυξάνονται αλλά μειώνονται τα έσοδα
Δυστυχώς, όπως σημείωσε στη συνέχεια, οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια αυξάνονται και έτσι αυξάνεται και το κόστος, ενώ μειώνονται τα έσοδα. Δηλαδή, μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν βοήθεια στην Εκκλησία, προκειμένου αυτή με τη σειρά της να βοηθήσει ανήμπορους ανθρώπους.

Δήμος Καλαμάτας 
«Στην Καλαμάτα δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ένα πιάτο φαγητό»
Άλλος πυλώνας βοήθειας για την πόλη της Καλαμάτας, είναι ο Δήμος, και αρμόδιος για τα θέματα αυτά είναι ο αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Παύλος Μπουζιάνης.
Όπως είπε στο «Θάρρος», φέτος τα Χριστούγεννα βοηθήθηκαν από το Δήμο περίπου 1.100 άτομα, νούμερο που προκύπτει από το κρέας που μοιράστηκε πριν από μερικές μέρες. Τα συγκεκριμένα άτομα περιλαμβάνονται στις λίστες που έχουν συντάξει κοινωνικοί λεπτουργοί της Πρόνοιας, αφού αυτοί εντοπίζουν τα άτομα και όχι ο Δήμος.
Οι συγκεκριμένες λίστες, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αλλάζουν συνεχώς, αφού κάποιοι δεν προσήλθαν και προστίθενται άλλοι συνδημότες μας που έχουν ανάγκη.

Το Κοινωνικό Δημοτικό Παντοπωλείο
Σχετικά με τη δράση του Κοινωνικού Δημοτικού Παντοπωλείου, ο κ. Μπουζιάνης είπε ότι πριν από τις γιορτές εφοδιάστηκε με τρόφιμα αξίας 2.000 ευρώ που έδωσε ο Δήμος, τα οποία και δόθηκαν σε περίπου 80 οικογένειες που εξυπηρετούνται από τη δομή, ενώ υπάρχουν και άλλοι συνδημότες μας που, αν χρειαστούν βοήθεια, φθάνουν σε αυτό.

Το συσσίτιο του Δήμου
Μια άλλη δομή που καθημερινά εξυπηρετεί τους έχοντες ανάγκη είναι το δημοτικό συσσίτιο που στεγάζεται στο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ. Καθημερινά φθάνουν σε αυτό 80 άτομα, ενώ, όπως συμπλήρωσε, στις πρόσφατες γιορτινές αργίες δόθηκε έξτρα γεύμα αγάπης.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Σχετικά με το ΚΕΑ, ο κ. Μπουζιάνης ανέφερε ότι οι δικαιούχοι του ανέρχονται περίπου στους 4.800, νούμερο που αφορά συνολικά κοντά στα 9.000 άτομα.

Η «κίνηση» στην Πρόνοια και οι ανάγκες που αυτή αδυνατεί να καλύψει
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Μπουζιάνη σχετικά με τον αριθμό όσων ζητούν βοήθεια, μας είπε ότι με τα επιδόματα που δίδονται λίγο-πολύ έχουν καλυφθεί οι ανάγκες όσων χρειάζονται βοήθεια, τουλάχιστον για το φαγητό.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλου είδους ανάγκες που πολλές φορές οι δημότες ζητούν να καλύψει η υπηρεσία του Δήμου, αλλά είναι αδύνατο να γίνει αυτό. Όπως, για παράδειγμα, αν κάποιος που βρέθηκε ξαφνικά εκτός του ΚΕΑ λόγω του ότι βρήκε δουλειά αλλά μετά έμεινε ξανά άνεργος, να πάει στην Υπηρεσία και να ζητήσει χρήματα για το ενοίκιο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καλυφτεί, αλλά τουλάχιστον από πλευράς Δήμου δε θα μείνει νηστικός, αφού θα μπορέσει να βοηθηθεί είτε από το συσσίτιο είτε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Τα 500 ευρώ που θα δίδονται άμεσα σε όσους έχουν σοβαρή ανάγκη
Μιλώντας για την πρόταση που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά στην έκτακτη βοήθεια ύψους μέχρι 500 ευρώ που μπορεί να δοθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο κ. Μπουζιάνης είπε ότι μακάρι να λειτουργήσει το εγχείρημα. Αυτή η βοήθεια θα αφορά σε άτομα που βρέθηκαν ξαφνικά σε μια μεγάλη αδυναμία και ως παράδειγμα ανέφερε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν τα εισιτήρια για να πάνε στην Αθήνα για μια χημειοθεραπεία ή μια οικογένεια που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το ρεύμα και έτσι ζει στο σκοτάδι.

Ευχαριστίες
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουζιάνης κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους συνδημότες μας που προσφέρουν στο παντοπωλείο, αλλά και εταιρείες όπως αυτή του ΑΒ Βασιλόπουλος που προμηθεύει αρκετά συχνά τρόφιμα το Δήμο, καθώς και άλλες που βοηθούν θέλοντας να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
«Δραματική» αύξηση χρόνο με το χρόνο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια

Το πρόσφατο «γιορτινό τραπέζι» που προσέφερε το κοινωνικό παντοπωλείο Μεσσήνης σε περίπου 800 οικογένειες , όσο και αν έδωσε μια μεγάλη «εφήμερη» χαρά , εντούτοις, πίσω απ’ αυτό διακρίνεται η αύξηση χρόνο με το χρόνο των συνανθρώπων μας που χρειάζονται βοήθεια για να εξασφαλίσουν τα βασικά ως προς το «ευ ζην». Παρατηρώντας τα στοιχεία από ανάλογες προσφορές του κοινωνικού παντοπωλείου τα δυο τελευταία χρόνια προκύπτει ότι ενώ το 2015 χρειάστηκαν βοήθεια περίπου 400 οικογένειες, το 2016 αυτές έγιναν 700 και 1.400 συνολικά οι επωφελούμενοι για να φθάσουμε στις φετινές εορτές όπου χρειάστηκαν βοήθεια για να έχουν τα βασικά αγαθά γύρω από το γιορτινό τραπέζι 800 οικογένειες και περίπου 2,000 επωφελούμενοι. Μέσα σε μόλις δυο χρόνια οι ανάγκες για βοήθεια διπλασιάστηκαν, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Αν δε, είχαμε στοιχεία και με τα χρόνια προ κρίσης, η σύγκριση αυτή θα ήταν δυσθεώρητη. Για την ώρα, χάρις τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η κοινωνική δομή του Δήμου Μεσσήνης και κυρίως χάρη στις μεγάλες προσφορές των χορηγών του, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συνανθρώπων μας αλλά το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα… Από την πλευρά του Δήμου Μεσσήνης και ειδικά ο Δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου, έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα και σκοπός του είναι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο να μπορεί να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη, όχι μόνο τις ημέρες των εορτών αλλά κάθε μέρα και μακριά από τη «δημοσιότητα» .

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Εκατοντάδες οικογένειες, χιλιάδες πολίτες στην πρόνοια Μητρόπολης και δήμου

Και στην Τριφυλία οι άνθρωποι που είδαν να ανατρέπεται ξαφνικά και βίαια η ζωή τους, έχουν οδηγηθεί στην απελπισία και την απόγνωση. Η φτώχεια, η ανέχεια και η δυστυχία έχει εξαπλωθεί στην τοπική κοινωνία, πλήττοντας κυρίως τους αδύναμους, τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Παρηγοριά στους κατοίκους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και στα βασικά για την επιβίωση και διαβίωσή τους, αποτελεί η διαρκής στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας στο μέτρο, βεβαίως, των δυνατοτήτων της και στο πλαίσιο του σπουδαίου φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως με την αρωγή μεγάλων ευεργετών. Με διακριτικότητα και δίχως επικοινωνιακού τύπου δράσεις, αλλά με καθημερινή συμπαράσταση στους έχοντες πραγματική ανάγκη εξασφαλίζοντάς τους τρόφιμα, φάρμακα κ.α.
Στις 28 Δεκεμβρίου, ο δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής το Επιχείρηση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της Τριφυλίας προσέφερε εορταστικό καλάθι με τρόφιμα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που περιείχε κοτόπουλο, μακαρόνια, τοματοχυμό, μυζήθρα, φέτα, λουκάνικα, κρασί και βασιλόπιτα. Δικαιούχου ήταν 193 οικογένειες με μέλη άνω του ενός, οι εγκεκριμένοι, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες καταστάσεις μηνός Νοεμβρίου μετά τη διασύνδεση ΚΕΑ – ΤΕΒΑ, του προγράμματος επισιτιστικής & βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).
Τέλος, εκατοντάδες είναι οι δημότες του δήμου Τριφυλίας οι οποίοι είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους από το δήμο Καλαμάτας καθώς ο δήμος Καλαμάτας, μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, εξυπηρετεί ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, Κώστα Γαζούλη, Ηλία Γιαννόπουλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button