Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Εικόνες Αποκάλυψης… αλλά και «ανακούφιση» που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο Νιόκαστρο της Πύλου

Ημέρα «καταγραφής» της ζημιάς που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα της Παρασκευής ήταν η χθεσινή στο «Νιόκαστρο» και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος κάηκαν συνολικά 50 περίπου στρέμματα δασικής κυρίως χαμηλής βλάστησης. Επίσης, σημειώνουν ότι η φωτιά ξέσπασε μέσα στο «Νιόκαστρο» και επεκτάθηκε και έξω από αυτό προς το Κέντρο Υγείας. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που μέσα σε λίγα λεπτά η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε επικοινωνία με το Δήμαρχο Πύλου Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη μας τόνισε τις πολύ δύσκολες ώρες που πέρασε προχθές η Πύλος σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ισχυροί άνεμοι «θέριεψαν» τη φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους υπαλλήλους ,τα συνεργεία και τους απλούς πολίτες του Δήμου που από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για την αυτοθυσία τους στο μέτωπο της πυρκαγιάς καθώς και τα ενάερια μέσα που έσπευσαν σε βοήθεια και βοήθησαν «τα μέγιστα» στο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο χωρίς να απειλήσει κατοικίες ή να προξενήσει μεγαλύτερη ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι εικόνες που έρχονται στο «φως» την επόμενη μέρα από τα όσα άφησε πίσω της η πυρκαγιά από κατοίκους της περιοχής προκαλούν μεν θλίψη για τη φυσική καταστροφή , ωστόσο στην πόλη της Πύλου υπάρχει και μια σχετική ανακούφιση που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς το μέγεθος της φωτιάς και των καπνών τις πρώτες στιγμές …σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους προμήνυαν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή που τελικώς περιορίστηκε στην καταστροφή δασικής μόνο έκτασης.

«Ιδίοις όμμασι» διαπίστωσε τη φυσική καταστροφή στο «Νιόκαστρο» ο Αλέξης Χαρίτσης
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία,  επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του «Νιόκαστρου»,  όπου και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασιν» το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά της Παρασκευής. Μαζί του βρισκόταν και ο Δήμαρχος   Δημήτρης Καφαντάρης,  ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις δύσκολες ώρες που πέρασε η   Πύλος προχθές το μεσημέρι. Παράλληλα , ο Αλέξης Χαρίτσης επισκέφθηκε και το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου όπου συνομίλησε και με εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού. Να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή το «Νιόκαστρο» επισκέφθηκε και η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κα Βλαζάκη.

Του Κώστα Γαζούλη στο Θάρρος
Φωτογραφίες: Κώστας Κάραλης

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button