Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για το έτος 2017«Νίκου Καζαντζάκη» και το Ζορμπά

Nikos_Kazantzakis


Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει – με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2017 ως “έτους Νίκου Καζαντζάκη” – η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δύο εκδηλώσεις και στη Μεσσηνία, στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 5 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου και η δεύτερη την Κυριακή στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας με θέμα «Καζαντζάκης και Ζορμπάς». Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γεώργιος Στασινάκης.
Την επιστημονική επιμέλεια, έχουν αναλάβει ο δρ. Ιωάννης Σόλαρης (διευθυντής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας) και η Ιωάννα Σπηλιοπούλου (επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
Οι δράσεις γίνονται σε συνδιοργάνωση με τους φορείς: Μητρόπολη Μεσσηνίας, Διεθνής Ενωση Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
– Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας Σάββατο 5 μ.μ. εκδηλώσεις με τίτλο «Η “Κρητική ματιά”: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πελοπόννησος»
5.15 μ.μ. Ιωάννα Σπηλιοπούλου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το πελοποννησιακό παλίμψηστο μέσα από το “Ταξιδεύοντας – Ο Μοριάς”»
5.40 μ.μ. Αθηνά Βουγιούκα δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ειδική μελετήτρια του Νίκου Καζαντζάκη «Ο αφηγητής και ο Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”»
6 μ.μ. Μαρία Σταθέα υπ. δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «”Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”: Γιατί η Μάνη;»
6.20 Θανάσης Αγάθος επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Η παρουσία της Πελοποννήσου στο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη»
6.40 Αντωνία Παυλάκου γραμματέας της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων «Ζορμπάς και Καζαντζάκης: διονυσιακός αμοραλισμός και απολλώνιο φως»
7 μ.μ. Ιωάννης Σόλαρης δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Η επιρροή του καθημερινού βίου στη λογοτεχνία και η συμβολή της στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης μέσα από το μυθιστόρημα “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”»
7.20 μ.μ. ανάγνωση κειμένων και μουσική (με συμμετοχή των μαθητών του ΜΣΚ: Γεωργίου Αποστολόπουλου, Μελιάνας Μάκαρη, Νικολάου Σωτηρόπουλου και με συμμετοχή των αποφοίτων του ΜΣΚ: Μαρίας Αλεβίζου, Σταυρούλας Αλεβίζου σε φιλολογική και καλλιτεχνική επιμέλεια Τρισεύγενης Πουλοπούλου).

– Στη Στούπα (πολιτιστικό κέντρο) την Κυριακή στις 11 π.μ. αρχίζει το πρόγραμμα της εκδήλωσης «Καζαντζάκης και Ζορμπάς»
11.15 π.μ. Αθηνά Βουγιούκα δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ειδική μελετήτρια «Καζαντζάκης και Ζορμπάς: από τον Γιώργη στον Αλέξη Ζορμπά»
11.35 π.μ. Λένα Αγγελοπούλου ιστορικός Τέχνη, αρχαιολόγος, λαογράφος «Χώροι Βιομηχανικής Αρχαιολογίας και συλλογική μνήμη: Ο Καζαντζάκης, ο Ζορμπάς και το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς στη Μεσσηνιακή Μάνη (1916-1918)»
12 μ. προβολή του ντοκιμαντέρ “Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Μάνη” (κείμενα Γιάννη Αναπλιώτη)
12.30 μ. επίσκεψη στο λιγνιτωρυχείο στην παρακείμενη Πραστοβά

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button