Αγροτικά

Ελαιώνας made in Austria με ιταλικές ποικιλίες

Οι Αυστριακοί, αφού πρώτα έκαναν όλο τον κόσμο να νομίζει πως ο Μπετόβεν ήταν Βιεννέζος, και ο Χίτλερ Γερμανός, βάλθηκαν τώρα πείσουν τον πλανήτη πως μπορούν να καλλιεργήσουν ελαιόδεντρα στο ψυχρό ηπειρωτικό κλίμα της χώρας τους.

Ήδη ένα ζευγάρι έμπειρων αμπελουργών, έχει δημιουργήσει έναν μικρό ελαιώνα 140 δέντρων, σε έναν λόφο πάνω από την λίμνη Νόησιντλ, κοντά στην πρωτεύουσα της ανατολικότερης περιφέρειας της χώρας, Μπούργκενλαντ, το Άιζενσταντ. Ο Φραντς Γκούνθερ και η Ζαμπίνε Χάιντερ έφεραν τρεις διαφορετικές ποικιλίες από την Ιταλία, και υποστηρίζουν πως το ήπιο σχετικά κλίμα της περιοχής τους μοιάζει αρκετά με αυτό της Ιστρίας, όπου παραδοσιακά καλλιεργούνται ελαιόδεντρα. Φέτος είχαν την πρώτη τους σοδειά, από τα δέντρα ηλικίας έξι ετών, η οποία αν και μικρή, μόλις ένα κιλό ανά δέντρο, άνοιξε την όρεξη των φιλόδοξων παραγωγών.

Στους μελλοντικούς στόχους του ζευγαριού είναι η παραγωγή μερικών χιλιάδων λίτρων ελαιολάδου, κάτι που όμως θα πάρει χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο εγχείρημα έχει την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου του Γκρατζ.

Agronews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button