Οικονομία

Εντολή Κομισιόν για 10.000 πλειστηριασμούς φέτος

Αυστηρές συστάσεις προς τις αρχές και τις τράπεζες να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία, εξαντλώντας μάλιστα όλα τα περιθώρια διεξαγωγής πλειστηριασμών με στόχο την μείωση του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνει η Κομισιόν στην Έκθεση Συμμόρφωσης.

Το 2018 οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν σύμφωνα με τα πλάνα τους να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και οι δανειστές καλούν τις τράπεζες να ανεβάσουν το αριθμό στους 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εδραιώσουν στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών. Στην έκθεση τονίζεται ότι η κατάσταση στους φυσικούς πλειστηριασμούς (στα Ειρηνοδικεία) παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Ο στόχος των 10.000 πλειστηριασμών για το 2018 κρίνεται από την Κομισιόν φιλόδοξος με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 πλειστηριασμοί. Τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και σύμφωνα με την Κομισιόν ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί από τον Μάρτιο στους 1.000 το μήνα και τελικό στόχο τους 2.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2018.

Έως το τέλος του 2019 οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν κατά 13,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από ρευστοποιήσεις, εκ των οποίων το 30% δηλαδή 4 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο φόβος του πλειστηριασμού «λειτούργησε» και όπως αναφέρεται στην Έκθεση αρκετοί δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών προσήλθαν στις τράπεζες για να διακανονίσουν τα χρέη τους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό η Κομισιόν καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συνεχίσουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Οσον αφορά την ατάραχη διεξαγωγή των πλειστηριασμών που απειλείται από τους ακτιβιστές στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Πίεση

Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο διακύβευμα στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup τόνισαν την ανάγκη της ομαλής διεξαγωγής των πλειστηριασμών, την οποία συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης.

Η πίεση για επιτάχυνση των πλειστηριασμών ανεξαρτήτως ύψος δανείου ήταν σαφής στις 15 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr οι επόπτες ξεκαθάρισαν στα στελέχη των ελληνικών τραπεζών την ανάγκη διεξαγωγής πλειστηριασμών και τόνισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει το σπίτι του πρέπει να μπει στον νόμο Κατσέλη.

euro2day

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button