Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: Με γενικευμένη απογοήτευση οι Ελληνες

Στην κορυφή της απαισιοδοξίας οι Ελληνες σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 9% θεωρεί πως η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις το 2% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.

Η ίδια αίσθηση της απογοήτευσης αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι οι Έλληνες  σε ποσοστό 22% πιστεύουν πως η φωνή τους ακούγεται στην ΕΕ.

Μόνο το 29% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ

Ωστόσο καταγράφεται αύξηση στο ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν θετικό το γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ  ένα χρόνο πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Πιο συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων πολιτών – ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς – θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, το 21% το θεωρεί αρνητικό – ποσοστό που μειώθηκε κατά 11% – με το υπόλοιπο 33% να έχει ουδέτερη άποψη. Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης αγγίζει το 60%, ενώ μόλις το 12% το θεωρεί αρνητικό. Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ με 22% (αύξηση 6%), ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 48% της ΕΕ των 28 (αύξηση 5%)

Όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, οι Έλληνες πολίτες με 41%, ποσοστό κατά 8% μικρότερο σε σχέση με αυτό της ΕΕ των 28 χωρών, δηλώνουν ότι είναι υψίστης σημασίας γι’ αυτούς.

Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Δημοκρατία στην ΕΕ

Το 29% των Ελλήνων δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ το 66% δεν είναι ικανοποιημένο. Στην ΕΕ των 28 το ποσοστό αυτό είναι 46% και 42% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα κατά πόσον θα τους επηρεάσει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία για δεύτερη φορά να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 48% τω Ελλήνων πολιτών απάντησε θετικά, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 49%.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την εκλογική διαδικασία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 87% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι αυτό έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από μια πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της ΕΕ, το 71% πιστεύει ότι προσδίδει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογή Προέδρου της Επιτροπής, το 68% θεωρεί ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ και το 68% πιστεύει ότι δίνει περισσότερη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ατζέντα των Ευρωπαϊκών εκλογών και τα νέα πολιτικά κόμματα

Όσον αφορά τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι Έλληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%)  και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%).

Στο ερώτημα ότι η εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων σηματοδοτεί αντίθεση προς στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το 63% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι με το να είναι απλά ενάντια σε κάτι δεν βελτιώνεται τίποτα, το 59% πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή, την οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα κόμματα και κινήματα. Το 58% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν νέες και καλύτερες λύσεις, ενώ το 26% θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας.

Συμπεριφορά ψηφοφόρων

Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.

Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ και το 60% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου.

“Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μια μάχη όχι μόνο ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια “, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, παρουσιάζοντας τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. . “Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα αποδείξει στους πολίτες ότι η ΕΕ συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ευημερία και την προστασία τους”, τόνισε.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη που δημοσιεύθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 αποκαλύπτει ότι:

Οι μισοί. σχεδόν, Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και σχεδόν το ένα τρίτο γνωρίζει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον Μάιο του 2019.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  («Spitzenkandidaten»), θεωρείται θετικό βήμα με το 63% να πιστεύει ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα σχεδόν των πολιτών θέλουν αυτή η διαδικασία να συνοδεύεται από ουσιαστική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως βασικές προτεραιότητες τους την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (49%), της ανεργίας των νέων (48%), της αντιμετώπιση της μετανάστευσης (45%), την οικονομία και την ανάπτυξη (42%).

Τα ευρήματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην Ελλάδα το 45% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο αγγίζει το 52%. Πάνω από το 40% των Ελλήνων και των Κυπρίων (41 και 49% αντίστοιχα) θεωρούν ότι είναι σημαντικό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, με το 66% των Κυπρίων να θεωρούν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές ως πρωτεύον καθήκον .  Ελλάδα και Κύπρος δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε θέματα όπως η οικονομία και η ανάπτυξη (81% Ελλάδα, 67% Κύπρος), η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (76% Ελλάδα, 77% Κύπρος), το προσφυγικό (59% Ελλάδα), η προστασία των εξωτερικών συνόρων (45% Ελλάδα) και η τρομοκρατία (49% Κύπρος).

Σχετικά με την έρευνα

Στην έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018, συμμετείχαν 27.601 άτομα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα εξετάζει προσεκτικά τις απόψεις των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ καθώς και της στάση απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προτεραιότητές του. Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από  τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button