Αγροτικά

Η ανοδική κίνηση των τιμών πετρελαίου διεγείρει και τα αγροτικά εμπορεύματα

Φόβοι για μεγάλη αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής εκφράζονται μετά την απότομη άνοδο στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου, η οποία ακολούθησε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Η τιμή του βαρελιού έφτασε ήδη τα 80 δολάρια, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη από το 2014 και έπειτα. Όπως είναι φυσικό το ενεργειακό κόστος αναμένεται να εκτοξευθεί για όλους . Την προηγούμενη φορά που η τιμή είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο είχε καταγραφεί μεγάλη αύξηση του κόστος παραγωγής αρκετών αγροτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα το μέγεθος της παραγωγής αρκετών εξ αυτών μειώθηκε αισθητά. Συγκεκριμένα, έρευνες εκείνης της περιόδου έκαναν λόγο για αύξηση του μέσου κόστους παραγωγής σε επίπεδα 20-28% παγκοσμίως. Ιδιαίτερα δε για την αγροτική παραγωγή χωρών, οι οποίες δεν έχουν αναπτύξει τη χρήση βιοκαυσίμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες.  Ωστόσο το ποσοστό αυτό εξαρτάται από το είδος του προϊόντος αλλά και από τον τρόπο μεταφοράς του, δεδομένου ότι η θαλάσσια μεταφορά απαιτεί συγκριτικά με την οδική, χαμηλότερο ενεργειακό κόστος

Έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική διακύμανση των τιμών παραγωγής σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Αναλυτικότερα, το κόστος οδικής μεταφοράς, το οποίο παρασύρεται από την τιμή των καυσίμων, είναι ο πιο προφανής παράγοντας που επηρεάζει την τιμή των προϊόντων. Κατά κανόνα, το κόστος μεταφοράς στην τιμή του πετρελαίου, αυξάνεται γραμμικά σε σχέση με την απόσταση που διανύεται.

Οι διεθνείς αναλυτές μάλιστα είναι απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία  τη τιμής του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτή αναμένεται να παραμείνει υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και πιθανότατα να υποχωρήσει λίγο.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button