Ελλάδα

Η Αυτοδιοίκηση απορρίπτει το σύστημα της απλής αναλογικής

Με κοινό τους ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τονίζουν ότι το κυοφορούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αποκέντρωση και η προώθηση της Αυτοδιοίκητικής Διακυβέρνησης, αλλά περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Με το ψήφισμα οι δύο Ενώσεις υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τη βελτίωση του «Καλλικράτη»:

 

  • Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
  • Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της  Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.
  • Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.
  • Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

«Αναμένουμε από το υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει το σχέδιο νόμου και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του στη βουλή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μετά τη λήξη του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

«Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση» είπε.

Αντίθετος στην απλή αναλογική δήλωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης. Το νομοσχέδιο, είπε, «προβλέπει τα δημοτικά συμβούλια να εκλέγονται στον πρώτο γύρο με απλή αναλογική, ενώ ο δήμαρχος θα έχει ισχυρή εκλογική νομιμοποίηση, γιατί θα εκλέγεται σε δύο γύρους. Έχουμε δηλαδή έναν δήμαρχο θεσμικά ισχυρό και πολιτικά όμηρο της κάθε μειοψηφίας».

Με το κοινό ψήφισμα προτείνεται:

 

  • «Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
  • Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.
  • Αξιώνουμε τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.
  • Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας.
  • Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων».

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η παράταξη του Γ. Ιωακειμίδη Νέα Αυτοδιοίκηση και απείχε η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα. Ο εκπρόσωπος του Συντονισμού αιρετών Τ. Κανταράς και η εκπρόσωπος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Ελπίδα Παντελάκη καταψήφισαν και κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα.

Κατά της απλής αναλογικής και ο Μητσοτάκης

Κατά του συστήματος της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τάχθηκε την Πέμπτη και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο. Οι εκλογές «θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» είπε.

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, «επειδή ξέρει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ερείσματα δεν έχει, επιδιώκει να προκαλέσει την μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με το χρόνο των εκλογών. O πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button