Αγροτικά

Η ελιά φροντίζει το περιβάλλον

Η ελαιοκαλλιέργεια είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το περιβάλλον, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα μελετών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC). Σύμφωνα με το IOC, ένα εκτάριο ελαιώνα εξουδετερώνει το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου. Η παραγωγή ενός λίτρου ελαιολάδου απορροφά 10,64 κιλά ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές μιας πόλης 7 εκατομμυρίων κατοίκων (δηλαδή, όσο το Hong Kong).

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν στην έκθεση SOL&Agrifood στη Βερόνα. “Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα προσωρινά και εκκρεμεί επιβεβαίωσή τους”, ανέφερε ο Εκτελεστιός Διευθυντής του IOC κ. Abdellatif Ghedira, “ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η ελαιοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το περιβάλλον, αφού οι έρευνες δείνουν ότι η ελιά είναι το δέντρο που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα”.

Οι ερευνητές εξετάζουν την επίδραση της ελαιοκαλλιέργειας στην παραγωγή CO2 από το 2012. Συνολικά έχουν αναλυθεί 132 τοποθεσίες σε 13 χώρες του κόσμου. Η μελέτες εστίασαν σε 4 βασικές περιοχές: Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο και Βόρεια και Νότια Αμερική. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τη φύση του εδάφους, τα συστήματα άρδευσης, την κατανάλωση ενέργειας για άρδευση και αν οι ελαιώνες είναι παραδοσιακοί, εντατικοί ή υπερεντατικοί.

Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button