Κόσμος

Η εταιρεία που αφήνει τους υπαλλήλους της να πληρώνονται όσο εκείνοι θέλουν

«Δίνει στους υπαλλήλους την αίσθηση ότι ελέγχουν περισσότερο τη δουλειά τους»

«Δεν είναι τόσο κουλ όσο ακούγεται». Έτσι απαντά ο Jason Trost, CEO της Λονδρέζικης εταιρείας στοιχημάτων Smarkets, όταν τον ρωτούν για την ασυνήθιστη πολιτική της εταιρείας του, που αφήνει τους υπαλλήλους της να επιλέγουν οι ίδιοι το μισθό τους. «Είναι μια τρελή διαδικασία», συνεχίζει «αλλά έχει αποτελέσματα».

Ήταν περίπου πριν από τρία χρόνια, όταν ο Trost εισήγαγε ένα σύστημα στην Smarkets, ώστε οι υπάλληλοι να επιλέγουν τους μισθούς τους. Η έμπνευση για αυτή την απόφαση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που περιγράφει ως επιδίωξη για μεγαλύτερη διαφάνεια.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο δίκαιο σύστημα» λέει. «Δίνει στους υπαλλήλους την αίσθηση ότι ελέγχουν περισσότερο τη δουλειά τους, έχουν περισσότερο τον έλεγχο της θέσης τους».

Ο Jason Trost, CEO της Smarkets

Στην Smarkets, οι μισθοί των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα συνομιλιών με την ανώτερη διοίκηση. Αντίθετα, κάθε άτομο υπολογίζει πόσα θα ήθελε να πληρώνεται και τότε οι συνάδελφοί του ψηφίζουν για το αν πιστεύουν ότι το αξίζουν ή όχι. Ο μισθός κάθε υπαλλήλου δημοσιεύεται μέσα σε ένα εσωτερικό wiki και καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν την αξία τους δύο φορές το χρόνο. (Αρχικά, η Smarkets επανεξέταζε τους μισθούς μία φορά το μήνα, αλλά ο Trost λέει ότι αυτή η διαδικασία αποδείχθηκε «αποδιοργανωτική»).

Αν κάποιος ζητήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό, περισσότερο από ό, τι κάνουν οι συνάδελφοί σας, ίσως αντιμετωπίσετε την αποδοκιμασία των συνομηλίκων σας.

«Εξετάζουν αυτό που ζητάτε μέσα σε ένα εσωτερικό δικαστήριο», λέει ο Trost. «Κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι σωστό ποσό και άλλοι θα πουν ότι είναι υπερβολικά υψηλό ή πολύ χαμηλό, συνήθως λένε ότι είναι υπερβολικά υψηλό και τότε παίρνουν αρνητικά και θετικά σχόλια».

Όπως αναφέρει το Business Insider, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο σε συνάδελφό τους, μπορούν όμως να προσπαθήσουν να εμποδίσουν κάποιον. Το σύστημα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική συναίνεση – αν θίξετε πόσο πληρώνεται κάποιος άλλος, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button