Πολιτική

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας για τον “Κλεισθένη”

Συζητήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1»κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 8/5/2018, με το οποίο επιχειρούνται μια σειρά αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση .

Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις ενσωματώνονται παλαιότερα σχέδια όπως ¨Καποδίστριας¨ και “Καλλικράτης¨ ώστε να απαντούν στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος .

Κατά τη συζήτηση, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ. ΣΥ., Κουκούμης Σαράντος, ανέδειξε τις κυριότερες πλευρές και τους αντιλαϊκούς στόχους που έρχεται να υπηρετήσει το νέο νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που απέφυγαν να τοποθετηθούν στα ουσιαστικά ζητήματα που προωθεί το νομοσχέδιο και επικεντρώθηκαν σχεδόν σε ένα, αυτό του εκλογικού συστήματος .Έτσι αναδεικνύονται καθαρά και οι δύο δρόμοι ανάπτυξης και πρέπει οι εργαζόμενοι ,τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα ότι και η Τοπική Διοίκηση με βάση το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση έρχεται να υπηρετήσει από καλύτερες θέσεις την καπιταλιστική ανάπτυξη , την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και δεν είναι για το δικό τους συμφέρον .

Αυτό γίνεται πασιφανές αν δούμε μερικές πλευρές του νέου νομοσχεδίου όπως :

1. Την υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου που μέχρι τώρα καλύπτονταν από τους κρατικούς πόρους. Αυτό σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της ιδιωτικής διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ και την καθηλωμένη κρατική χρηματοδότηση (κατά 62% έχουν μειωθεί οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι από το 2010) όλοι καταλαβαίνουμε τι εισπρακτικό ¨τσουνάμι¨ μας περιμένει από το 2019

2. Τη συγκρότηση του «επόπτη νομιμότητας» ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα έχει ως στόχο τον «έλεγχο συμμόρφωσης» των ΟΤΑ για την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής .Οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για τον «λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ» θα επιβάλουν ένα ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο στους ΟΤΑ και αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις θα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών και θα επιβάλλει προγραμματική συμφωνία –μνημόνιο με τον εκάστοτε Δήμο που θα επιφέρει συρρίκνωση υπηρεσιών, επί πλέον φόρους, απολύσεις ,ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

3. Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να υπαχθούν αιρετοί και όργανα «για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» με απόφαση Υπουργού που θα επικρέμεται ωα «δαμόκλειος σπάθη» στα κεφάλια όσων αιρετών δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» και κοιτάζουν προς την μεριά εξυπηρέτησης λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων

4. Προβλέπει επίσης την δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων για να συνδράμει η Τοπική Διοίκηση πιο αποφασιστικά σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων με μακρόχρονη παραχώρηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων .

Σε όλα αυτά συναινούν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με το σύνολο των αστικών κομμάτων και συνδράμουν αποφασιστικά τα «αυτοδιοικητικά τους στελέχη σε» σε ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας –Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) αλλά και των δημοτικών τους παρατάξεων στο δήμο Τριφυλίας όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο. Ταυτίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ Κατσίβελα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ –με ελάχιστες εξαιρέσεις και μικροδιαφοροποιήσεις όπως το χωροταξικό –η οποία το επιστρέφει ως απαράδεκτο στον υπουργό με το αιτιολογικό ότι «δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους …» ότι δεν ταυτίζεται δηλαδή «μια κι έξω» με την γενικότερη κυρίαρχη πολιτική αντίληψη της ΕΕ που επιδιώκει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιγότερο κοινωνικό κράτος , ιδιωτικοποιήσεις , συμπράξεις ΣΔΙΤ και , το βασικότερο ,νέες ελαστικές μορφές εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και μείωση του μισθολογικού κόστους περαιτέρω. Λειτουργούν δηλαδή ως επιταχυντές ακόμα πιο αντιδραστικών εξελίξεων , όπως είναι το αίτημά τους για άμεσο πέρασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,των Νοσοκομείων ,των Νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση.

Κι ενώ όλοι συμφωνούν στα παραπάνω και διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά τη σημαία της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας , οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες τους εξαντλήθηκαν γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «το τυράκι στη φάκα», που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων σε μια έκδηλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Τριφυλιακού λαού από τα κυρίαρχα αντιλαϊκά μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο και που είναι αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας εάν επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές όπως εφάρμοσαν κατά γράμμα και το αντιλαϊκό πλαίσιο του ¨Καλλικράτη¨. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η άρνηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση, το ψήφισμα της λαϊκής Συσπείρωσης που κατέθεσε ο δημοτικός μας σύμβουλος, Κουκούμης Σαράντος , κατά παράβαση του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου των κανόνων δεοντολογίας και των αρχών ίσης μεταχείρισης των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων .

Χαρακτηριστική , επίσης , ήταν η άρνηση των δημοτικών συμβούλων της «ΡΑΚΙ» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), να υπογράψουν αίτημα προς τον πρόεδρο του ΔΣ που πρότεινε ο δημοτικός μας σύμβουλος ώστε να εισαχθεί ως θέμα στο επόμενο ΔΣ το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τους Δήμους άνω των 500 ευρώ και να παρθούν αποφάσεις προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και της κατοικίας , για να μην ξεσκεπαστεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «βασιλικότερες του βασιλέως !»

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Τριφυλίας , τους μαζικούς φορείς και όλα τα λαϊκά στρώματα να απορρίψουν το Σχέδιο Νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» που θα επιφέρει νέες αντιδραστικέ ς –αντιλαϊκές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση.

· Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της υγείας –πρόνοιας και Παιδείας για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος

· Να αντιταχθούν στην μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί αυτό θα σημάνει την μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού .

· Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.

· Για μόνιμη-σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους .

· Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας .

· Να διεκδικήσουν σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημύρες –πυρκαγιές –σεισμούς –ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα .Να απαιτήσουν δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για Κοινωνική Πολιτική , για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας ,για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα , πράσινο ,παιδικούς σταθμούς ,αθλητισμό και πολιτισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button