Αθλητικά

Η ομάδα της Αλβανίας που πήγε τα «στημένα» σε άλλο επίπεδο

H ομάδα της Κορυτσάς, η πρωταθλήτρια Αλβανίας για έξι συνεχόμενα χρόνια αυτήν την δεκαετία, η Σκεντέρμπεου, απειλείται με αφανισμό. Ο λόγος είναι πολύ σοβαρός. Κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε 53 ύποπτους αγώνες, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα, από τότε που εφαρμόζεται το σύστημα διερεύνησης των στημένων αγώνων, το 2009.

Όπως ανέφερε ο Guardian σε δημοσίευμα του, επικαλούμενος την έκθεση της ΟΥΕΦΑ, η οποία δεν έχει ακόμα βγει στην δημοσιότητα, η Σκεντέρμπεου «έχει στήσει αγώνες όπως καμία ομάδα δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου». Η έκθεση συμπληρώνεται με μια ακόμα πιο σοβαρή κατηγορία, πως η ομάδα ουσιαστικά λειτουργούσε ως βιτρίνα για το οργανωμένο έγκλημα, μέσα από τον παράνομο ή και τον νόμιμο στοιχηματισμό.

Την σεζόν 2009/2010, η Σκεντέρμπεου ήταν στα πρόθυρα του υποβιβασμού. Τότε την ανέλαβε ο Αγκίμ Ζέκιο, που όχι μόνο την έσωσε εκείνη την σεζόν, αλλά την επόμενη χρονιά, κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Το κατέκτησε για άλλα πέντε χρόνια, αν και η ομάδα άλλαξε χέρια το 2012, όταν ο Αρντιάν Τακάι, ανέλαβε τις τύχες της ομάδας. Και οι δυο, μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας Ρίντβαν Μπόντε, κατηγορούνται για στήσιμο αγώνων, που έγιναν με πρωτοφανείς απειλές σε αντίπαλους προπονητές και παίκτες.

 

Η Σκεντέρμπεου είχε τιμωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την σεζόν 2016/17. Φέτος συμμετείχε στους ομίλους του Europa League, αλλά η τιμωρία που έρχεται μπορεί να την αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο δήμαρχος της Κορυτσάς, απέστειλε γράμμα στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, ζητώντας του να μην εξαντλήσει την αυστηρότητά του, αφού ένας δεκαετής αποκλεισμός ισοδυναμεί με «θανατική ποινή».

Μεταξύ των πολλών ύποπτων παιχνιδιών, το πιο χαρακτηριστικό ήταν τα δυο με αντίπαλο τους Κρουσέιντερς από την Βόρειο Ιρλανδία για τα προκριματικά του Champion League το 2015. Η ομάδα της Αλβανίας κέρδισε 4-1 στην Κορυτσά και στον επαναληπτικό προηγούνταν με 2-1. Ακολούθησε ένας ύποπτος στοιχηματισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με την Σκεντέρμπεου να δέχεται 2 γκολ στις καθυστερήσεις, ενώ ακυρώθηκαν άλλα 2 γκολ των Κρουσέιντερς. Ο τερματοφύλακας των Ιρλανδών με ανάρτησή του στο Twitter είχε δηλώσει «Αν δεν υπάρξει έρευνα από την ΟΥΕΦΑ στο σημερινό παιχνίδι, τότε κάτι πάει στραβά».

Η σχέση με το οργανωμένο έγκλημα ερευνάται. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίντβαν Μπόντε, που φημολογείται πώς είχε σχέση με την ομάδα, ήταν εκείνος που ιδιωτικοποίησε το Κρατικό Λαχείο της Αλβανίας και «έκρυψε» το χρέος της χώρας. Η υπόθεση ίσως έχει πολλά επεισόδια ακόμα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι καθόλου καθαρή. Οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι φίλαθλοι της ομάδας, οι οποίοι κατέκλεισαν του δρόμους της πόλης ζητώντας να μην σκοτώσουν τα όνειρά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button