Ελλάδα

Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τις φρεγάτες

Ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού θα ενισχυθεί το καλοκαίρι με τα δύο υπερσύγχρονα πλοία

Την παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMM με χρονομίσθωση, οι οποίες θα πλέουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη, ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ακόμα φρεγάτα τύπου FREMM, καθώς και μια φρεγάτα υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου Βelh@rra. «Είναι ακριβές, ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing. Υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Διευκρίνησε ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. «Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε ακόμη το φόβο του για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο από ατύχημα. «Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω, άλλα είναι δυνατό από μια συμπεριφορά της Τουρκιάς, μια αναχαίτιση να μετατραπεί από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο» είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε, ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο θα συνεχιστεί, κάνοντας λόγο για «συνηθισμένα δύσκολο δίμηνο» έως τις τουρκικές εκλογές, καθώς αυτό το κλίμα εντάσεων τροφοδοτεί τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος και εξυπηρετεί προεκλογικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές της Ανδριανούπολης, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να εκτιμήσω πότε θα υπάρξει απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η Τουρκία δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές». Τόνισε ότι «κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς κατηγορητήριο παρατεταμένα, πλησιάζει η κράτηση τους δύο μήνες».

Όσον αφορά στην απόπειρα της Άγκυρας να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση το περιστατικό των δύο Ελλήνων με τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς». Ερωτηθείς σχετικά με τον όρο «ομηρία» που χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος για τους δύο Έλληνες στρατιωτικους, είπε ότι «ο χαρακτηρισμός “ομηρία” των Ελλήνων κρύβει από κάτω την ανταλλαγή» και διευκρίνησε ότι «όταν ο κ. Καμμένος είπε για “ομηρία”, ήθελε να προσδιορίσει το απαράδεκτο».

Υποστήριξε δε, ότι «με τον κ. Καμμένο συνεργαζόμαστε πολύ καλά και ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του». Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι θεσμικά ο κάθε αναπληρωτής υπουργός στη βάση συγκεκριμένων βάσει ΦΕΚ αρμοδιοτήτων αναφέρεται στον πρωθυπουργό «και εγώ αναφέρομαι στον πρωθυπουργό. Ο κάθε αναπληρωτής υπουργός, όχι μόνον εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να είναι άλλη η εκφορά του πολιτικού λόγου του κ. Καμμένου από τη δική μου, γιατί μπορεί να έχουμε διαφορετική αντίληψη για διάφορα πράγματα, αλλά ούτε αυτός έχει εκχωρήσει την ιδεολογική πολιτική του ταυτότητα σε μένα, ούτε το αντίθετο… Συνεργασία κάνουμε» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια των τριών νεαρών Ελλήνων να σηκώσουν τη σημαία σε πέντε βραχονησίδες, είπε ότι «δικαιολογώ το πατριωτικό συναίσθημα των νέων ανθρώπων, άλλα η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από την κυβέρνηση και την κάθε κυβέρνηση». Συμπλήρωσε δε, ότι «ήταν επικίνδυνη ενέργεια, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Μην ξεχνάμε τι συνέβη με τα Ίμια». Ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πάντως, ότι «δεν διαπιστώσαμε προσέγγιση τουρκικού σκάφους σε βραχονησίδα, δε σημειώθηκε τέτοιο πράγμα», ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων, ότι βατραχάνθρωποι της γείτονος κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button