Κόσμος

Η Χαμάς χάκαρε κινητά Ισραηλινών στρατιωτών μέσω εφαρμογής για το Μουντιάλ

Το Μουντιάλ εκμεταλλεύθηκαν χάκερ της Χαμάς, για να χακάρουν κινητά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ολα έγιναν μέσω μιας εφαρμογής για το μεγάλο ραντεβού του ποδοσφαίρου, μέσω της οποίας οι χάκερ της Χαμάς ήθελαν να «παρασύρουν» τους Ισραηλινούς να κατεβάσουν στα κινητά τους λογισμικό κατασκοπίας (spyware).

Ομως τους πήραν… χαμπάρι, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. «Καμία ζημιά δεν συνέβη καθώς σταματήσαμε εγκαίρως αυτή την απόπειρα διείσδυσης», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τον Ιανουάριο του 2017 στελέχη της Χαμάς είχαν χακάρει δεκάδες smartphone Ισραηλινών στρατιωτών, μέσω ψεύτικων προφίλ νεαρών γυναικών στα social media. Εχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των στρατιωτών, τους έκαναν να κατεβάσουν εφαρμογές που στην πραγματικότητα ήταν ιοί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα κινητά τους.

Αυτή τη φορά ο «δούρειος ίππος» ήταν η εφαρμογή «Golden Cup», με live αποτελέσματα και ενημερώσεις για το Μουντιάλ. Στελέχη της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ, ήρθαν σε επαφή με τους στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους παρότρυναν να κατεβάσουν την εφαρμογή στα κινητά τους.

Μάλιστα, οι χάκερ χρησιμοποίησαν προφίλ στα εβραϊκά, αλλά και την αργκό των στρατιωτών. «Αυτή η απόπειρα επίθεσης αποδεικνύει ότι η Χαμάς έχει άριστη γνώση των συνηθειών της νεολαίας μας και του τρόπου σκέψης της», δήλωσε αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Μόλις εγκατασταθούν στη συσκευή, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες, να ηχογραφούν συνομιλίες, να αντιγράφουν αρχεία και να τα αποστέλλουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λιγότεροι από 100 στρατιώτες έπεσαν στην παγίδα και είτε το ανέφεραν οι ίδιοι, είτε τους εντόπισαν οι στρατιωτικοί αναλυτές ασφαλείας. «Εξαιτίας της εγρήγορσης των στρατιωτών, αυτή η επίθεση απετράπη πριν προκαλέσει πραγματική ζημιά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο στρατός.

Πάντως, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πώς διαπιστώθηκε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ενέργεια αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button