Αγροτικά

Θάνατος 28χρονου στην Πέλλα από αναθυμιάσεις μούστου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στο χωριό Πιπεριά, στην Αλμωπία Πέλλας, κατά τη διάρκεια ανάδευσης μούστου σε οινοποιείο ιδιοκτησίας του,

Ο 28χρονος έχασε τις αισθήσεις του, πιθανόν από αναθυμιάσεις και έγειρε μέσα στο καζάνι. Αφού εντοπίστηκε από εργάτη του Οινοποιείου, διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, όπου και κατέληξε.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του θανάτου διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλμωπίας.

Η διατήρηση μιας μικρής φλόγας από έναν απλό αναπτήρα ή ένα κερί αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη για την καταλληλότητα του χώρου όπου πραγματοποιείται αλκοολική ζύμωση, τονίζει ο οινοπaραγωγός, Άγγελος Ρούβαλης, με αφορμή τα δυστυχήματα που συχνά σημειώνονται κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και παράγωγης του οίνου.

«Οι αναθυμιάσεις είναι ένα σοβαρό και παλαιό πρόβλημα. Έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, διαχρονικά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Γαλλία και παντού» σημειώνει ο κ. Ρούβαλης. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στην αλκοολική ζύμωση, η οποία είναι μια φυσική ζύμωση από μικροοργανισμούς που μετατρέπουν τον μούστο σε κρασί.

«Οι ζυμομύκητες τρώνε το σάκχαρο του σταφυλιού και μας δίνουν οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα. Δεν παράγεται τίποτα άλλο, όλα τα υπόλοιπα είναι τα θετικά στοιχεία του κρασιού, οι βιταμίνες του σταφυλιού, τα ιχνοστοιχεία, οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τις ξέρουμε στον φρουτοχυμό και στο κρασί. Η μόνη αλλαγή είναι η μετατροπή του σακχάρου σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Το τελευταίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα αλλά παραμένει χαμηλά διότι είναι βαρύτερο από τον αέρα. Εάν λοιπόν έχει κάποιος ένα βαρελάκι σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο υπόγειο και γίνεται ζύμωση, όπου καίγεται το οξυγόνο, τότε ο χώρος γεμίζει από το αέριο αυτό, το οποίο λόγο της έλλειψης οσμής δεν γίνεται αντιληπτό. Συνέπεια είναι, η ατονία, η ζάλη και στη συνέχεια η λιποθυμία. Επομένως όπου υπάρχει αλκοολική ζύμωση είτε σε βαρέλι, είτε σε δεξαμενή είτε σε χώρο υπόγειο που δεν αερίζεται στη διάρκεια του τρύγου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν θέλει κάποιος να μπει σε μια δεξαμενή όπου πραγματοποιείται ζύμωση το πιο απλό που οφείλει να κάνει είναι να ανάψει έναν αναπτήρα, ένα σπίρτο ή ένα κερί και να παρακολουθήσει την φλόγα και την διάρκεια της. Η καύση της προϋποθέτει την ύπαρξη οξυγόνου άρα και την ασφάλεια της πρόσβασης…» επισημαίνει.

agro24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button