ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ιδιαίτερη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Λεύκη [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, μια ιδιαίτερη πολιτισμική εμπειρία, είχαμε το Σάββατο 23 Ιουνίου, όσοι παρακολουθήσαμε τα δρώμενα προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, από την Ένωση Γυναικών Λεύκης.

Μια εκδήλωση που παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά λαογραφικά στοιχεία της ημέρας, τα ήθη και τα έθιμά μας,  οι συνήθειες  του τόπου μας, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες, που είναι συνδεδεμένες  με τον ΑΙ Γιάννη, τον Ριγανά ,τον Κλήδονα ,τον Ριζικάρη.

Συνήθειες ,που όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Διονυσία Χρυσομπόλη, έκαναν και κάνουν ξεχωριστή την κάθε μέρα ,την κάθε στιγμή της ζωής μας και που καλούμαστε όλοι, να διαφυλάξουμε, να προωθήσουμε και να γιορτάσουμε.

Η κ. Χρυσομπόλη μίλησε για την διαφορά του αλλοτινού  βιώματος που είχαμε κάποτε και της αναβίωσης που καλούμαστε να ζήσουμε τώρα.

Όπως είπε, πολλά είναι εκείνα που έχουν αλλάξει, τα χωριά τώρα πια μίκρυναν ,ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δεν αφήνει πολύ χώρο για να ζήσουμε την απλότητα και την μαγεία, της κάθε στιγμής, αλλά και ο τρόπος σκέψης, που γίνεται πιο ορθολογικός δεν επιτρέπει να νιώσουμε τους συμβολισμούς  ,το μυθικό, πολλές φορές μαγικό ,αλλά και  θρησκευτικό περιεχόμενο της κάθε γιορτής.

Κάλεσε τους  παρόντες  σε κοινή συμμετοχή ,προκειμένου η βραδιά αυτή να γίνει ιδιαίτερη και ουσιαστική , ώστε να μην κυριαρχήσει το θεατρικό-φολκλορικό στοιχείο, αλλά να μπούμε στην φιλοσοφία της γιορτής , στα μηνύματα , στις πληροφορίες και τις γνώσεις που φέρνει η μέρα αυτή.

Οι γυναίκες της Λεύκης κατάφεραν για μια ακόμη φορά, να μας προσφέρουν μια γιορτή ,πραγματικής επικοινωνίας και χαράς , κοινής συμμετοχής από μικρούς και μεγάλους και ουσιαστικής γνώσης του όμορφου αυτού εθίμου,

Προσέφεραν σε όλους δίπλες  σπιτικές, τις ριγανάδες που απαιτεί η μέρα , τον παραδοσιακό καγιανά με το παστό, αλλά πάνω απ όλα την ζεστή  φιλοξενία με τον απλό και τόσο φιλικό τρόπο τους!

Στην γιορτή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κατσούλας ,εκπρόσωποι των Πολιτιστικών  Συλλόγων Πύργου, Τραγάνας, Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, αλλά και εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ»

Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, κ. Φωτεινή  Κοτσογλανίδη, μας περιέγραψε τα δρώμενα αυτής της γιορτής όπως γίνονταν στα μέρη της Μικράς Ασίας και συνεχάρη τις γυναίκες του συλλόγου γιατί όπως είπε κράτησαν την γνησιότητα της γιορτής, θυμίζοντας μας άλλες εποχές   και ευχήθηκε να είναι πάντα γερές και δυνατές και να τιμούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τα μικρά διαμάντια του πολιτισμού μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button