Αγροτικά

Ισπανοί βιομήχανοι κατά panel test

Πηγή: mercacei.com

Σε μια “ιστορική”, όπως χαρακτηρίστηκε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, οι επιχειρήσεις του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα, μέλη των Anierac (Ισπανική Ένωση Επιχειρήσεων Τυποποίησης Βρώσιμων Ελαίων) και Asoliva (Ένωση Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Ελαιολάδου και Πυρηνελαίου) εξέφρασαν τις ενστάσεις τους εναντίον του panel test. Ισχυρίζονται ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει πρόοδος στην εξεύρεση λύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την εφαρμογή του panel test στο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, αντικρουόμενα ή λάθος αποτελέσματα οργανοληπτικών ελέγχων έχουν οδηγήσει σε άδικες κααταγγελίες οι οποίες έχουν πλήξει τον κλάδο.

Στη συνάντησή τους, οι βιομήχανοι επανέλαβαν ότι τα ελαιόλαδα που διακινούν οι επιχειρήσεις τους στην εθνική και παγκόσμια αγορά είναι “υψηλότατης ποιότητας”. Η ανησυχία των δύο ενώσεων αφορά στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το panel test, ως επίσημη μέθοδος κατηγοριοποίησης και ελέγχου του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τις δύο ενώσεις, οι βιομήχανοι δεν είναι κατά του panel test, αλλά είναι αντίθετοι στην εφαρμογή του, η οποία δημιουργεί κλίμα νομικής ανασφάλειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ο κλάδος ισχυρίζεται ότι η οργανοληπτική μέθοδος αξιολόγησης είναι ένα “πρωτοφανές” νομικό κριτήριο το οποίο εφαρμόζεται μόνο στο ελαιόλαδο και πουθενά αλλού στη βιομηχανία τροφίμων. Τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, αλλά και το ισπανικό ελαιόλαδο στο σύνολό του πλήττονται από καταγγελίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά οι οποίες οφείλονται σε αντικρουόμενα ή λάθος αποτελέσματα panel. Το βασικό επιχείρημα των Ισπανών είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος της οργανοληπτικής αξιολόγησης έχει δώσει λάθος αποτελέσματα και δεν είναι επαρκώς αντικειμενική. Επομένως δεν μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις σε περίπτωση που μια επιχείρηση κατηγορηθεί άδικα.

Για αυτό το λόγο, οι βιομήχανοι απευθύνονται στην ΕΕ και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) , ζητώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την οργανοληπτική μέθοδο και την εφαρμογή της, με τρόπο που θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια δικαίου στους τυποποιητές και θα αποφεύγει την υποκειμενικότητα που ισχύει σήμερα, η οποία -σύμφωνα με τους βιομηχάνους- κάνει τον κλάδο ευάλωτο σε λάθος ή αμφίβολης εγκυρότητας καταγγελίες τις οποίες είναι αδύνατο να αποκρούσουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button